Thomas: Sluta ät picknick på gravarna

När grönområdena blir färre letar sig Vasastadsborna till alternativa platser – och på senare år har Adolf Fredriks kyrka seglat upp som favorit bland picknicksugna. Respektlöst, tycker Thomas Persson. – Det ser ut som Eriksdalsbadet, säger han.

  • Publicerad 08:09, 3 jun 2018

Det är en ovanligt varm majdag när Mitt i besöker Adolf Fredriks kyrkogård vid Sveavägen. Minst 50 personer har samlats på gräsmattorna intill gravstenarna, i minneslunden och på bänkarna runt kyrkan för att äta lunch, dricka kaffe eller lapa sol.

– Varenda lunch är det som Eriksdalsbadet eller Kampementsbadet här, säger Thomas Persson, som irriterat sig på lunchätarna ett bra tag.

Foto: Ida Persson.

”Har eskalerat”

Enligt honom har flera av innerstans kyrkogårdar förvandlats till regelrätta picknick-parker. Han vänder sig mot beteendet, som han anser är respektlöst mot både döda och anhöriga.

–  Jag har påtalat detta för kyrkoherden flera gånger, men det händer ingenting.

Han är uppvuxen på Söder och tycker att problemet eskalerat även där.

– På Katarina har det definitivt blivit värre. På 80-talet satt ingen och solade på kyrkogården, det var ett fredat område. Då var man i Vitabergsparken och hängde.

Ofta handlar det om okunskap

Annika Millde, kyrkoherde

Det är just på kyrkogårdarna som Thomas stör sig på att folk äter och solar. Att det sitter människor runt kyrkorna utan gravar har han inga problem med.

– Då är det per definition en gräsmatta det handlar om.

Tog bort papperskorgarna

Annika Millde är kyrkoherde i Adolf Fredriks kyrka och medveten om problemet. Sedan några år tillbaka plockade församlingen bort papperskorgarna – vilket hjälpte till att stävja nedskräpningen.

Men picknickätandet i minneslunden och intill gravstenarna har visat sig vara ett svårlöst problem.

– Det är trevligt att människor är här så länge de värnar kyrkogårdens frid. Att man sitter på bänkarna och äter lunch ser vi inte som ett problem men i minneslunden och vid gravarna får man inte sitta. Vi försöker gå ut och säga till i den mån vi hinner, men det uppstår nya problem varje år, säger hon.

Ska sätta upp skyltar

Nu planerar kyrkan att markera upp minneslunden med tydliga skyltar.

– Det finns de som inte vet vad det är och som blir själva förskräckta när man berättar. Ofta handlar det om okunskap snarare än respektlöshet, säger Annika Millde.