Thomas Pickelner på springtur med sonen Leo, vid Hammarbykajen Foto: Privat

Thomas ordnar lopp för pappor och barn

Nu finns ett alternativ till triathlon, för pappor och barn som vill röra på sig ihop. "Fysisk aktivitet är ett bra sätt att vara nära varandra", säger Liljeholmsbon Thomas Pickelner, som grundat tävlingen Dadathlon.

  • Publicerad 06:40, 15 apr 2021

Den 17 april går startskottet för första delen av Dadathlon. Under en vecka kan pappor och deras barn delta i en gratis löptävling på 3, 7 eller 15 km.

Har man småbarn går det bra att ta barnvagnen med sig. Det tänker grundaren Thomas Pickelner ha. Hans 2-årige son Leo är van att vara med när pappa tränar.

– Jag tror att det är bra att skapa intresse för motion och rörelse redan från början. Fysisk aktivitet är också ett bra sätt för pappor och barn att vara nära varandra, säger han.

Jämställt föräldraskap

Fröet till Dadathlon föddes när Thomas Pickelner bodde i Bryssel. Där upplevde han stor brist på stöd och utbildning till pappor. En annan blivande förälder, Marino Manzoni, delade hans erfarenhet. Nu har de startat den ideella föreningen DaddyHood Europe, som verkar för ett jämställt föräldraskap.

Dadathlon är det första eventet och kan genomföras var som helst i Europa. Den som vill vara med behöver bara anmäla sig på sajten raceid.com och sedan ge sig ut med sitt barn/tonåring.

– I år är det inga gemensamma lopp, på grund av pandemin. Men så småningom hoppas vi kunna göra stora event med tusentals pappor och barn, säger Thomas Pickelner.

Thomas Pickelner och sonen Leo på väg hem till Liljeholmskajen, på Årstabron. Foto: Privat

Inspirerande klipp

Den 17–24 april är det alltså löpning som gäller. Nästa deltävling, den 20–26 juni, görs på cykel (med barnstolar och cykelvagnar tillåtna). Den 19–26 september är det dags för vandring (det är tillåtet med bärsele och ryggsäck).

Men snabbast vinner inte. I stället utlovas "generösa priser" till dem som delar de mest inspirerade bilderna och filmklippen.

– Vi vill inte skapa någon tidshets. Det viktiga är att de som deltar kan inspirera andra att också röra på sig med barnen. Det är så många barn som sitter alldeles för mycket stilla, säger Thomas Pickelner.

Thomas Pickelner

Bor: På Liljeholmskajen.

Familj: Frun Diana och sonen Leo, 2.

Ålder: 35 år.

Aktuell: Grundare av Dadathlon, en ny tävling för pappor och barn i alla åldrar. Medgrundare är Brysselbon Marino Manzoni.

Deltävlingar: Löpning den 17–24 april. Cykling den 20–26 juni. Vandring den 19–26 september. Barnvagnar, barnstolar och bärsele är tillåtna. Tre olika långa sträckor finns att välja på.

Om Dadathlon: För att bli en "Dadathlon" måste man delta i alla tre deltävlingarna, men det går bra att delta i en eller två.

Visa merVisa mindre