Den 17 april går startskottet för första delen av Dadathlon. Under en vecka kan pappor och deras barn delta i en gratis löptävling på 3, 7 eller 15 km.

Har man småbarn går det bra att ta barnvagnen med sig. Det tänker grundaren Thomas Pickelner ha. Hans 2-årige son Leo är van att vara med när pappa tränar.

– Jag tror att det är bra att skapa intresse för motion och rörelse redan från början. Fysisk aktivitet är också ett bra sätt för pappor och barn att vara nära varandra, säger han.

Jämställt föräldraskap

Fröet till Dadathlon föddes när Thomas Pickelner bodde i Bryssel. Där upplevde han stor brist på stöd och utbildning till pappor. En annan blivande förälder, Marino Manzoni, delade hans erfarenhet. Nu har de startat den ideella föreningen DaddyHood Europe, som verkar för ett jämställt föräldraskap.

Dadathlon är det första eventet och kan genomföras var som helst i Europa. Den som vill vara med behöver bara anmäla sig på sajten raceid.com och sedan ge sig ut med sitt barn/tonåring.

– I år är det inga gemensamma lopp, på grund av pandemin. Men så småningom hoppas vi kunna göra stora event med tusentals pappor och barn, säger Thomas Pickelner.

Inspirerande klipp

Den 17–24 april är det alltså löpning som gäller. Nästa deltävling, den 20–26 juni, görs på cykel (med barnstolar och cykelvagnar tillåtna). Den 19–26 september är det dags för vandring (det är tillåtet med bärsele och ryggsäck).

Men snabbast vinner inte. I stället utlovas "generösa priser" till dem som delar de mest inspirerade bilderna och filmklippen.

– Vi vill inte skapa någon tidshets. Det viktiga är att de som deltar kan inspirera andra att också röra på sig med barnen. Det är så många barn som sitter alldeles för mycket stilla, säger Thomas Pickelner.