Varje tisdag anordnar Thomas Carlsson skräpplockning runt Vasastan. Foto: Christian Lärk

Thomas drog igång skräpplockning i Vasastan

Från ett inlägg i en Facebookgrupp till veckovisa träffar. Thomas Carlsson har sedan fem månader tillbaka sett till att Vasastan är mindre skräpigt.

  • Publicerad 06:15, 29 jun 2021

Vi rör oss runt hela Vasastan.

Initiativtagare. Thomas Carlsson tog saken i egna händer och startade skräpplockning i Vasastan. Foto: Privat

För drygt fyra och en halv månad sen drog Thomas Carlsson igång skärpplockning runt om i Vasastan. Initiativet tog han själv efter att gått med i Facebookgruppen Vasastan i slutet av 2020. När han inte hittade några inlägg om skräpplockning skrev han ett själv.

– Först tänkte jag "varför skriver ingen om skräp?" Sedan tänkte jag att det kan ju faktiskt jag göra, säger Thomas Carlsson.

– Jag fick världens respons på mitt inlägg. Det var många som skrev och tyckte att det var en bra idé. Men sen var det inte alla som dök upp.

De första plockningarna ägde rum på söndagar klockan elva. Men när sommaren närmade sig kom flera önskemål om att byta dag. Så sedan i början av juni har skräpplockarna träffats på tisdagar 18:30 utanför Gustav Vasa kyrka. De plockar skräp i ungefär en timme.

– I augusti går vi tillbaka till söndagar igen när människorna börjar komma tillbaka från semestern.

Det brukar dyka upp allt från två till tio deltagare. Det har även hänt att Thomas gått och plockat själv. När de samlas vid Gustav Vasa kyrka inför plockningen pratar deltagarna alltid om var de ska gå. Har någon sett skräp på någon gata längst vägen brukar det vara dit man går.

– Vi rör oss runt hela Vasastan. Till exempel Vanadisvägen, Västmannagatan och Upplandsgatan, det blir olika varje gång, säger Thomas Carlsson.

– Det skulle vara kul om fler skulle dyka upp. Då skulle vi kunna vara ute längre och plocka på fler gator.

Inför och efter varje städtillfälle lägger Thomas ut ett inlägg i Facebookgruppen. Det brukar resultera i flera kommentarer och gillamarkeringar.

– Det visar på ett engagemang och en uppskattning för det vi gör.