Thomas på altanen. Han berättar att han har ett dokument, en checklista, för att minnas hur alla julprylar ska packas upp och sedan ihop. Foto: Åsa Sommarström

Thomas Ardenfors vill få alla att ”drabbas av julstämning”

Olikt aposteln Tomas är Thomas Ardenfors ingen tvivlare – åtminstone inte när det handlar om julbelysning. Redan i mitten av oktober börjar han hänga slingor och pynta. Resultatet syns nu då villan i Häggvik formligen strålar av julstämning och troligen är Sollentunas allra juligaste hem.

  • Publicerad 08:33, 30 nov 2019

– Jag vill att den som kommer hem från jobbet på kvällen, trött och lite sleten och vädret är som i dag fem grader och regnrusk, som det ju ofta är i december, jag vill att de när de går förbi här verkligen ska drabbas av julstämning, säger Thomas Ardenfors.

Vad som är julstämning kan vara olika för olika personer men för de flesta handlar det om att det ska vara ”mysigt” tror Thomas.

– Det kan räcka med bara en adventsstjärna för någon. Eller så kan man tappa koncepterna helt, som jag. För mig är det här en hobby som påverkar hela året, säger han.

Juligare garageuppfart har nog sällan eller aldrig skådats. Foto: Åsa Sommarström

Och det syns hemma hos familjen Ardenfors. Det är en imponerande samling slingor och andra lysande juldekorationer, både framför huset och på altanen på baksidan.

”Skönt att få göra något kreativt”

Thomas tassar ut i trädgården för att tända upp i det lilla växthuset också. Det är en hel del pyssel med allt, men för Thomas är det välbehövlig avkoppling från jobbet som politiker i kommunstyrelsen förklarar han.

– Jag älskar att pynta och att gå ut trädgården och dra en slinga. Det är skönt att få göra något kreativt och helt annorlunda än det jag gör på jobbet på dagarna.

I egenskap av ordförande i natur- och tekniknämnden är Thomas visserligen ansvarig även för belysningen i kommunen.

”Otroligt sparsamt med julbelysning i Sollentuna”

– Jag blandar inte ihop rollerna, jag lovar. Men jag kommer säkert att vara ansvarig för julbelysningen när jag bor på ett äldreboende i Väsjön med Henrik Thunes, Anna-Lena Johansson och de andra kollegerna här, säger Thomas och skrattar.

Började med ren med släde

Hans julbelysningsvurm började 1998 då han gick omkring i ett byggvaruhus strax innan jul och såg en stor julbelysning i form av en ren med släde.

– Det var min första installation och den har jag vårdat ömt. Den står ute på altanen nu, men den håller ihop med hjälp av ståltråd och silvertejp.

Renen med släde står på poolskyddet på altanen. ”Den är sliten, men ett tag till håller den”, säger Thomas Ardenfors. Foto: Åsa Sommarström

Över huvud taget är Thomas mycket noga med att ta hand om julprylarna och se till att de håller länge.

– Målet är att aldrig behöva göra sig av med en julslinga och att återanvända så mycket det går, säger Thomas.

Huset har blivit en julattraktion

Eftersom han samtidigt fyller på lite för varje år har huset med tiden blivit juligare och juligare. För ett par år sedan var familjen Ardenfors till och med i ”Julkampen” i Kanal5.

– Jag fick inte priset för mesta belysning, men mest är egentligen inte målet. Programledaren sa att här fanns den bästa julstämningen, och det blev jag glad för.

Redan innan medverkan i tv hade dock det upplysta huset i Häggvik blivit lite av en lokal julattraktion.

– Det är inte ovanligt att folk tar sig hit och tittar. Det är mycket barnfamiljer, men även seniorer. En gång kom en polisbil och stannade. Jag gick ut och frågade vad det var, men då ville de bara kika på huset.

Familjen ”återhållet tillåtande”

Thomas fru och barnen är inte lika intresserade som han.

– Nej, det är jag som gör det här. Familjen är återhållet tillåtande kan man säga.

”Det har vuxit fram, lite mer för varje år”, säger Thomas om julbelysningen i familjens hus i Häggvik. Foto: Åsa Sommarström

Allt utom den där första renen med släde är LED-lampor och nästan allt går på timer som tänds på eftermiddagen och släcks vid midnatt, berättar Thomas.

– Så det är egentligen en ganska billig hobby. Och jag är mycket ute i det fria och tänker på hur jag ska maxa det hela nästa år.

”Som en tavla framför mig”

Thomas slår sig ner i en fåtölj i uterummet, med utsikt över de olika upplysta installationerna på altanen.

– Sitter jag här så är det som en tavla framför mig. Och så lite julmusik och glögg så känns livet så mysigt!

Här på uteplatsen kan Thomas sitta och njuta av den tavelliknande vyn ut mot altanen. Och två backar med julmust är redan på plats. ”33-centiliters glasflaska ska det vara. Altankyld. Det är barndom för mig”, säger han. Foto: Åsa Sommarström

Det är torsdag kväll, tre dagar före första advent, och endast lite pyntande inomhus återstår innan allt är klart.

– Jag hoppas bli klar i kväll och sedan ägna fredag och lite av lördag åt att bara finputsa. Julkulorna ska ju putsas till exempel.

Med när granen på Turebergs torg tänds

På lördag morgon, den 30 november, ställer Thomas in alla timers. Han ska vara med på julgranständningen på Turebergs torg vid 15.30 och när han kommer hem därifrån så …

– Då är det mörkt ute och då lyser all belysning samtidigt för första gången den här säsongen, den synen möts jag av när jag kommer hem från torget, säger Thomas med ett leende.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Mellanstadiet på Kärrdalsskolan stänger i nästa vecka

Nyheter Sjukfrånvaro på nära 50 procent i personalen I nästa vecka är det distansundervisning som gäller, åtminstone måndag–onsdag, för mellanstadieeleverna på Kärrdalsskolan. Det beslutade utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) i dag....fredag 27/11 16:19

Forskare från Sollentuna söker svar om covid-19

Nyheter "Hoppas bidra till forskningsresultat som kan rädda fler liv" Hjärt- och kärlsjukdom och vissa lungsjukdomar ger ökad risk för allvarliga komplikationer för dem som drabbas av covid-19. Därför har Hjärt-Lungfonden delat ut ett akutanslag till PhD Daniel...fredag 27/11 10:50