Efter ett par tunga pandemiår ska Gustavsbergsbadet genomgå en makeover, på flera sätt. Här ingår att erbjuda fler aktiviteter både i vatten och på land och det kommer att ske successivt under året.

En stor förändring som besökarna kommer att märka av, är badets nya ansikte utåt, nämligen världssimmaren Theresa Alshammar. Vid flera tillfällen under året kommer hon att finnas på badet och hålla i olika aktiviteter, från vattenlek för barn till mer avancerade simkurser och läger.

Vad kan du bidra med på Gustavsbergsbadet?

– Jag hoppas kunna inspirera fler, i alla åldrar, att träna mer i vatten. Det är den bästa träningsformen enligt mig, med låg belastning och låg skaderisk, samtidigt bra för hjärta och lungor, och kul! Jag vill locka fler att känna sig trygga och ha roligt i vatten, helt enkelt, säger Therese Alshammar.

Öka simkunnigheten

Ett av hennes fokus är att vara med och öka simkunnigheten i Värmdö.

– Det är särskilt viktigt eftersom Värmdö är en skärgårdskommun. Kurvan går åt fel håll i hela landet när det gäller simkunnighet hos barn, mycket på grund av pandemin, och det vill vi vända. Simtesterna som görs i skolan är för få, så mycket ansvar ligger på föräldrarna att deras barn kan simma, tillägger hon.

Therese har tagit en mängd medaljer i EM, VM och OS genom åren, och haft världsrekordet i flera distanser och simsätt. Hon gjorde sitt sista lopp på elitnivå 2016.

Varför väljer du att göra det här?

– Förutom att jag vill bidra till att göra Värmdö mer simsäkert så tycker jag att det här är ett väldigt trevligt bad. Det är varmt, både i luften och i vattnet, och tyst för att vara en simhall. Det är ovanligt, de flesta simhallar är betydligt kallare. Jag är ofta här privat med min familj och då spenderar vi flera timmar här, det finns något för alla i familjen att göra.

Att hon känner chefen för Gustavsbergbadet, Marie Fjelkman, sedan tiden på Eriksdalsbadet spelar förstås också in, medger hon.

Dj och källarturer

Startskottet för alltihop blir badets "Bubblande dagar" som genomförs i början av maj, något de aldrig testat tidigare. Enkelt förklarat är det en hel vecka med olika aktiviteter varje dag som är öppna för alla.

På programmet kommer att finnas dj-gympa utomhus, latinokväll, rodd och workshops, även rundvandring i källaren under bassängerna. Bland annat.

– Vi hoppas på mycket folk! En kul grej tror jag blir att få utmana Therese i simning i 25-metersbassängen. Det blir för både stora och små, skrattar Marie.