Släpper nytt. The Shibanski från Hässelby gård säger att han själv präglats av bland andra Leonard Cohen och Bob Dylan. Foto: Angelica Zander

The Shibanski aktuell med två nya singlar

Hans musik rör sig åt olika håll – och nu framför han den på både engelska och svenska. Blues- och americana-artisten The Shibanski från Hässelby gård släpper två nya singlar i december.

  • Publicerad 16:07, 24 okt 2021

Jag är en bluesman, men skriver allt mer utanför trygghetszonen.

The Shibanski gjorde solodebut i maj i år med singeln "(I Want To Seduce) Sofia".
Den 1 december släpper Mina Demian, som han egentligen heter, två ytterligare singlar – "Mark Of The Beast" och "Jag måste slänga boken".

Obesvarad kärlek och smärta

Och visst är det blues över låtarna. Obesvarad kärlek, smärta, styrka och mod präglar texterna. Däremot rör sig musiken i den svenskspråkiga singeln mer mot 70-talspop.

– Som artist måste man ha utrymme att få utforska. Nu utgår jag mer från själva låten än genren. Jag är en bluesman, men skriver allt mer utanför trygghetszonen, berättar han.

Ser ljusare ut

"Mark Of The Beast" är å sin sida mer renodlad 30- och 40-tals countryblues.

– Americana, blues och folk är min utgångspunkt. Men man vet aldrig hur en låt utvecklar sig, säger Mina Demian.

Efter ett tufft ekonomiskt 1,5 år ser det ljusare ut för många musiker, så även för Mina Demian. Till nästa år planerar han både att släppa en EP och börja spela live.

– Jag tror det kan smälla till rejält med spelningar de kommande åren, men nu har jag 100 procent fokus på att vara hemma i studion i Hässelby.

Ovan vid svenska

Mina Demian bodde utomlands under hela sin uppväxt och sitt unga vuxenliv. Engelska och arabiska är förstaspråken. Men han tror att han kommer skapa allt mer på svenska.

– Det har varit läskigt. Svenska språket har inte riktigt varit mitt sätt att uttrycka mig på. Men jag vill skapa på svenska och har fem, sex svenska låtar på gång.

Detta är The Shibanski

Namn: Mina Demian.

Ålder: 40.

Bor: Lägenhet vid Hässelby torg.

Bakgrund: Född i Egypten 1981 och bodde sina första år i livet i Saudiarabien. Kom till Stockholm med sin familj som åttaåring 1990. Efter bara fyra år flyttade familjen utomlands och Mina Demian bodde totalt 25 år i England och Sydafrika.

Mellan 2010-2013 var The Shibanski namnet på bandet han var med och startade där i Sydafrika. Först 2016, som 34-åring, flyttade Mina Demian tillbaka till Stockholm. I våras gjorde han comeback som soloartist med gamla bandets namn.

Visa merVisa mindre