Textilkonstnär från Spånga får fint stipendium

Spångabon Kristina Lundsjö fick under onsdagen Fabrikör J.L. Eklunds Stora Hantverksstipendium. Totalt får textilkonstnären 100 000 kronor. – Stipendiet sporrar mig att fortsätta jobba, säger hon.

  • Publicerad 12:32, 8 nov 2018

Kristina Lundsjö får hantverksstipendiet  för ”ett spännande arbete där hon skickligt blandar textila tekniker”.

– Det kom som en överraskning att jag skulle få stipendiet. Jag blev jätteglad för det är ett sådant stort stipendium och kan göra skillnad för mig. Det sporrar mig att fortsätta jobba, säger hon.

Textilkonstnären Kristina Lundsjö. Foto: Hanna Urkura.

Mamman var textillärare

Textilkonstnären är uppväxt i Vällingby och bor nu i Spånga. Intresset för att uttrycka sig med textilier har hon med sig från barndomen och mamman som var textillärare. Stipendiesumman, på 100 000 kronor, kommer Kristina Lundsjö att använda i sitt fortsatta arbete.

–  Jag vill gärna fördjupa mig i olika trycktekniker och mönster. På sikt vill jag bygga upp en egen verkstad och köpa utrustning. På Konstfack hade vi väldigt fina verkstäder, men utanför skolan är det svårt att finna lokaler, säger Kristina Lundsjö.

Hennes senaste arbeten skulle kunna beskrivas som experimentella och färgglada textila collage. Där använder sig Kristina Lundsjö av tekniker som textiltryck, applikation, broderi och måleri. 

Fakta

Delas ut vartannat år

  • Fabrikör J.L. Eklunds Stora Hantverksstipendium på 100 000 kronor delas ut vartannat år.
  • Stipendiet går till unga konsthantverkare och kan inte sökas. Istället nomineras kandidater av utvalda skolor.
  •  Sedan starten 1939 har över 46 miljoner kronor delats ut till unga hantverkare.