Testa ölkokt fisk och vikingagröt

Syrade grönsaker och gröt serverades oftare i vikingahemmen än helstekta köttstycken. På lördag serveras vikinga­tidens husmanskost på Runrikets dag. – Maten var inte så salt som man tror, säger Åsa Fernlund, dietist.

  • Publicerad 11:25, 18 maj 2015

Vikingarna och de som levde i Sverige under järnåldern var både rätt så långa och hyfsat friska. Det enligt forskaren Sven Isaksson som analyserat keramik från järnåldern för att få ett hum om vad den tidens människor åt.

På lördag firas Runrikets dag – då traktens vikingaarv lyfts fram under festliga former – i Vallen­tuna och Täby. Då kan den som vill få sig en smakbit på vikingatida husmanskost.

– Man åt bättre på vikinga­tiden än man gjorde senare under medel­tiden. Man åt säsongs­betonat. Äpplen och växter, till exempel backtimjan och vild vitlök fungerade som smaksättare, säger Åsa Fernlund, vid produktions­bolaget Kompani Bastard som bland annat jobbar med museipedagogisk verksamhet.

Det är hon och hennes kollegor som ska laga vikingamat på lördag vid Vallentuna kyrka.

– Vi har inte riktig bestämt vad vi ska laga ännu, men jag tror det blir korngrynsgröt med mjölk och gröna ärtor och fisk kokt i öl, säger hon.

Båda rätterna var riktiga klassiker i vikingarnas kök och ­tillagades över öppen eld.

– Den mesta maten kokades. Sota köttstycken som grillades var inte vanligt. Det handlade om att allt skulle tas tillvara som det görs när man kokar.

Korn var det absolut vanligaste sädesslaget och gröten fungerade som bas till andra rätter. Fisken som kokades hel i ölet blir enligt Åsa Fernlund som bäst om den får kokas mjuk i ett enkelt billigt öl.

Vikingarna åt efter säsong. Man skördade under hösten, fyllde visthusboden och åt så länge det räckte.

Maten var inte heller så salt som många tror. Salt var fortfarande exklusivt, det var först senare som salt blev det rådande sättet att konservera mat.

– I stället syrade man grönsaker, rökte och torkade mat för att ­bevara den, säger Åsa Fernlund.