Ännu en dryg vecka efter attacken har Ricko ett slags dräneringsrör i sex av de åtta bitsåren för att bromsa infektionerna. Foto: Åsa Sommarström

Terriern Ricko nära dö – attackerades av lös hund i Töjnan

Vid 17-tiden på nyårsafton gick cairnterriern Ricko på sin vanliga kissrunda före middagen. Men promenaden blev långt ifrån som vanligt. Vid Bagarbyvägens förskola attackerades Ricko plötsligt av en större hund som for ut från hundgården och bet honom i ryggen, sidan och magen.

  • Publicerad 18:45, 10 jan 2020

– Veterinären sa att det var snudd på att det gick hål på bukhinnan, och då hade han inte överlevt. Det här är det absolut värsta jag har varit med om, säger matte Ann Nordin.

Cairnterriern Ricko blev svårt biten av en annan hund och får nu både penicillin och morfin, berättar matte Ann Nordin. ”Jag lägger medicinen i en korv- eller kycklingbit”, säger hon. Foto: Åsa Sommarström

Det var Rickos husse Kjell Hedberg som var med på den ödesdigra kissrundan. Han berättar att Ricko stannade och nosade i närheten av hundgården när en stor svart hund dök upp från ingenstans.

– Jag hade ryggen mot hundgården när den flög på Ricko. Jag föll omkull och sedan försökte jag lägga mig över Ricko för att skydda honom. Det gick väldigt fort, jag hann inte tänka så mycket, vi blev chockade båda två, säger Kjell Nordin.

Ägaren satt i sin bil

Ägaren till den stora svarta hunden kom rusande och hade fullt sjå att få bort sin hund från Ricko.

Via den här grinden, i änden som vätter mot Vänortsstråket, tog sig hunden ut från hundrastgården och flög på Ricko. Foto: Åsa Sommarström

– Han hade bara släppt in sin hund i rastgården och sedan gått och satt sig i sin bil intill. Nu skyller han på kommunen, han säger att rastgårdens grind var trasig, säger Ann Nordin.

Ricko attackerad en gång tidigare

Samma hund har angripit Ricko en gång tidigare, berättar hon, men den gången inte alls lika illa.

På djursjukhuset blev Ricko sövd och sydd. Det har blivit flera återbesök sedan dess och efter en dryg vecka sitter ännu ett slags dräneringsrör kvar i sex av de åtta bitsåren på hans kropp där han ligger på en filt under matbordet.

Cairnterriern Ricko är 12,5 år gammal, men han är tapper berättar matte Ann Nordin. Foto: Åsa Sommarström

– Det här är första gången sedan det hände som han ligger så här lugnt. De första två tre dagarna gick han omkring och darrade och även efter det har han bara gått runt här hemma, oftast klistrad vid mitt ben. Det har nog gjort för ont att ligga stilla, säger Ann Nordin.

Redan 20 000 i veterinärkostnader

Ytterligare återbesök på djursjukhuset väntar, men redan nu har veterinärkostnaderna gått på nära 20 000 kronor, berättar Ann Nordin.

Bitsåren på Rickos kropp är otäcka, och det vid magen var nära att bli dödligt. Foto: Läsarbild

Hon vill att de som äger den stora hunden ska betala självrisken. Hon har även gjort en polisanmälan, men det brukar sällan ge resultat.

Polisen i regel maktlös

Sedan juni 2018 är det länsstyrelsen som har ansvar för både beslut om och genomförande av ett omhändertagande. Polisen har numera bara ansvar för att utreda brott och att ingripa i akuta situationer.

– Och ska det vara ett brott så måste hundägaren redan vara belagd med ett föreläggande. Jag förstår att man som medborgare blir upprörd när sådant här sker. Det är sällan fel på hunden, men en del människor bör inte ha djur, säger Lena Jacobsson, djurskyddspolis.

”Han är tapper som tur är”

För Ann Nordin och Kjell Hedberg är det bara att hoppas att Ricko fortsätter att tillfriskna. Han ser, trots de elaka bitsåren, ut att vara på rätt väg. Men vill det sig illa blir det ytterligare en nedsövning, berättar Ann Nordin medan Ricko lite försiktigt viftar på svansen.

– Det gjorde han redan hos veterinären. Han är tapper som tur är, säger hon.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

I dag öppnar idrottshallarna och snart även biblioteken

Nyheter Allt fler verksamheter i Sollentuna öppnar på nytt Efter regeringens presskonferens i torsdags kan en del restriktioner lättas och Sollentuna kommun öppnar flera verksamheter som tidigare varit stängda. Bland annat blir det grönt ljus för organiserad...måndag 25/1 6:40

Nu öppnar Väsjöbacken

Nyheter En stavlängds avstånd gäller Klockan 16.00 i dag öppnar Växjöbacken för säsongen. Det blir en del coronaanpassningar i backen, bland annat kommer det att finnas begränsat med utrymmen inomhus så tänk på att klä er ordentligt.måndag 25/1 5:30

Delvis fjärrundervisning på gymnasiet i nästa vecka

Nyheter Beslutet togs efter dialog med regionens smittskydd I torsdags meddelade regeringen att gymnasierna ska bedriva en kombination av fjärr- och närundervisning. Från och med i morgon, den 25 januari, är det därför delvis fjärrundervisning som gäller på...söndag 24/1 13:38