Utsatt område. Termovägen är en av Järfällas två utsatta områden. Foto: Stefan Källstigen

Termo- och Sångvägen kvar på polisens lista

I polisens senaste lista står Termovägen och Sångvägen kvar över utsatta områden i Sverige. Lokalpolisen menar att de saknar resurser för en långsiktig närvaro i de här områdena. –  Det mäktar vi inte med, säger kommunpolis Magnus Nilsson.

  • Publicerad 08:58, 1 nov 2021

Du kan inte köpa bostadsrätt med en Ica-kasse med 500-lappar.

Ända sedan polisen började med sin lista över Sveriges utsatta områden har Sångvägen och Termovägen funnits med. Så är det även i år.

Men lokalpolisens uppfattning är ändå att utvecklingen går åt rätt håll.

– När den första rapporten kom 2015 hade vi vissa problem med att verka i området kring Termovägen, med sönderskurna däck och stenar som kastades. Så är det inte i dag, säger kommunpolis Magnus Nilsson.

Blivit något lugnare

Han säger att brottsligheten kommer och går beroende på vilka individer som bor i området.

– Vår uppfattning är att det blivit lugnare på Termovägen. Men det finns vita fläckar, frågar du grannar i vissa trappuppgångar kommer de säkert inte hålla med.

På Sångvägen är det utåt sett inte särskilt stökigt, menar Magnus Nilsson, men det finns en tystnadskultur och det pågår kriminell verksamhet i området.

– Framförallt i garaget som löper under området. Det är narkotika och vapen som hanteras i de här miljöerna. Men jag vet att Järfällahus har planer på att bygga om det där, och det är den typen av insatser som behövs.

Lokalpolis. Magnus Nilsson säger att fler områdespoliser behövs för att lyckas bättre i Järfällas utsatta områden. Foto: Åsa Sommarström

Ett sätt att komma åt de kriminella är via penningtvätten som polisen vet pågår.

– Som tonåring är det säkert kul att ha buntar med kontanter, guldsmycken och dyra jackor. Men när du är 25 kanske du inte vill bo hemma med mamma längre. Men du kan inte köpa bostadsrätt med en Ica-kasse med 500-lappar. Då måste du göra dina pengar vita på något sätt.

Med hjälp av underrättelser försöker polisen lägga pusslet kring nätverken, om vilka som ligger i luven på varandra och vilka som har vapen. Detta ska förhindra skjutningar.

– Grovt vapenbrott är ett effektivt sätt att kyla ner en konflikt. Lyckas vi ertappa någon med ett vapen i offentlig miljö så blir det två års fängelse.

Vill se fler områdespoliser

Magnus Nilsson säger att många aktörer behöver dra sitt stå till stacken. För polisen kan bara bekämpa symptomen.

– Det handlar om segregation, trångboddhet, arbetslöshet och missbruk. Det blir en mylla för kriminalitet.

Men han påpekar också att polisen saknar resurser och att fler områdespoliser behövs.

– Vi har 112-poliser, men vi behöver också en långsiktig närvaro i de här områdena. Det behövs för att bygga relationer och få människor att prata. Det mäktar vi inte med.