Teorin: Svärd-mördade två för att hämnas hund

Enligt åklagaren dödade den misstänkte mannen de två Tullingeborna med svärd, slag och sparkar. På skärtorsdagen ska han sedan ha tänt eld på lägenheten där kropparna fanns. Men enligt försvarsadvokaten binder inte bevisningen den misstänkte till något av brotten. Försvaret menar i stället att någon annan mördat Tullingeborna.

  • Publicerad 17:33, 24 nov 2017

På fredagen väckte åklagaren åtal mot den misstänkte 27-åringen, som suttit häktad sedan den 20 juni. Den misstänkte mannen förnekar, men enligt åklagaren har han gjort sig skyldig till både mord och brott mot griftefriden, samt mordbrand och grov stöld. Rättegången börjar den 4 december.

”Tyckte om hunden”

Motivet kan vara en hund som dog den 8 april, några dagar innan morden. Enligt åklagaren har en av de mördade fått skulden för att hunden avlidit.

– Vi har ett sms som indikerar att den misstänkte tyckte väldigt mycket om den här hunden, säger åklagaren Ida Arnell.

Hittade två svärd

Hunden ägdes av en av de mördade, en man i 60-årsåldern, men enligt åklagaren var även den misstänkte 27-åringen väldigt fäst vid hunden. Enligt åklagaren attackerade 27-åringen hundägaren med både hugg, sparkar, slag och tillhyggen på toaletten. I lägenheten hittade polisen också två svärd som de misstänker har använts vid morden.

Dödad senare

Någon gång senare, morden tros ha skett någon gång mellan 11-13 april, ska den misstänkte 27-åringen, enligt åklagaren, också ha gått till attack mot en man i 40-årsåldern som även han bodde på adressen. Enligt åklagaren dödades den mannen i en soffa. Våldet mot båda personerna har varit kraftigt.

– Det har skett någon gång efter det första mordet, mellan några timmar till dygn senare, säger åklagaren Ida Arnell.

även mordmotiv för andra personer

Försvarsadvokaten Ismo Salmi

Larm om brand

Den 13 april fick brandkåren larm om att det brann i lägenheten. Räddningstjänsten hittade först en av männen inrullad i plast och tyg. När polisen skulle göra teknisk undersökning hittade de den andre mördade personen under diverse föremål. Åklagaren lutar sig bland annat på fingeravtryck från 27-åringen, men också på att en av de mördades blodbestänkta väska hittades i den misstänktes lägenhet samt på telefon- och internettrafik och olika förhör.

Menar andra mördat

Den misstänkte förnekar och uppger att han inte har några minnesbilder av något mord. Försvaret menar i stället att det är någon annan som tagit livet av de två Tullingeborna.

– Allt förnekas. Det var flera personer som sprang ut och in i den här lägenheten. Och det fanns även motiv för andra personer att ta livet av en av dem. Det finns absolut ingenting som knyter min klient till mordet, säger den misstänktes advokat Ismo Salmi.

Inte ens fingeravtryck på plasten kring fötterna på en av de döda?

– Min huvudman har ju vistats i lägenheten så han har förmodligen kommit åt plasten vid något tillfälle. Kollar du på din egen garderob så finns det förmodligen fingeravtryck där från andra.

Och väskan med blod från ett av offren som hittades i hans lägenhet?

– Det finns mycket som tyder på att en av personerna blivit rejält misshandlad dagarna innan. Blodet kan ha kommit från det tillfället. Det var också mycket blod vid själva morden.

Advokaten fortsätter:

– Han har inte stulit något från offren, utan troligtvis har han fått de här sakerna, säger advokaten.

Hur var det med hunden?

– Nej, han har inte haft någon relation till den här hunden överhuvudtaget, säger Ismo Salmi.