Det är fredag eftermiddag hemma hos Declan Katumba i Tensta, som precis har fått besök. Det är återigen dags för en trimning av håret, och i hallen är barndomsvännen Shouvik Dip Deb i full färd med att sätta upp sin portabla salong.

– När han först började snacka om att han skulle bli barberare, när vi gick i skolan, skrattade jag mest. Men nu är han den enda som får röra mitt hår, säger Declan.

Under pandemin såg 24-årige Shouvik Dip Deb, som kallas för Dip, chansen att börja arbeta med det som så länge varit hans dröm: att bli barberare. Många salonger stängde och han såg sin möjlighet.

– Folk i Järva satt hemma, isolerade. Jag började med att komma hem till kompisar, med munskydd, och fixa deras hår. Sedan spreds ordet om mig, att jag var coronasafe, och jag fick allt fler kunder, säger Dip.

Han jobbade på ett lager och tog så många kunder han kunde vid sidan av, till dess att det gick att göra på heltid. Nu åker han runt hela stan, och uppskattar att han har runt 20–30 kunder i veckan.

– Det bästa är att träffa så många nya människor, det blir ofta väldigt personliga möten och man pratar mycket, ofta väldigt djupt. Jag har lagt tystnadsplikt på mig själv, kunderna ska känna att de kan lita på mig till hundra procent.

Är helt självlärd

Allt började egentligen redan 2015, när Dip gick i skolan. Han satsade på basketen, men höll samtidigt på att utveckla ett intresse vid sidan av.

– Den första klippningen jag gjorde var i ett omklädningsrum i skolans idrottssal. Jag tvingade min kompis att låta mig klippa honom, vi satt där i tre timmar. Jag komma åt hans öra och han fick sitta där med blodigt papper, men resultatet blev inte så dåligt faktiskt, skrattar Dip.

Då hade han under lång kollat på olika instruktionsvideor, skrivit ner de olika stegen och försökt memorera dem.

– Jag är självlärd. Jag började med Youtube, sedan har jag lärt mig aktivt med åren och övat, övat, övat.

Vill hjälpa unga

Men verksamheten som flygande barber, som han kallar sig själv, är inte slutmålet. Nästa steg är att hjälpa andra.

– Jag träffar så många nya människor genom jobbet, och jag tror att jag har potential att bygga ett stort nätverk som kan bli något mer än vad det här är just nu.

Drömmen är att hjälpa andra unga från Järva.

– Jag vill få dem att tro på sig själva och inspirera dem till att allt är möjligt om man vill. Kanske coacha inom entreprenörskap eller liknande.

Var tror du den ambitionen kommer från?

– Genom livet har jag inspirerats så mycket av folk runt mig som hjälpt andra. Idén att göra en god gärning har alltid bara funnits där, sedan jag var liten. Och när jag blev äldre började jag tänkta mer på hur samhället ser ut, och hur det kan bli lite bättre. Vad kan jag bidra med? Hur vill jag bli ihågkommen? När man ställt sig de frågorna är svaret enkelt, säger Dip.