Stolt. Sanjiv Mehtas restaurang Punjabi Masala i Tensta uppmärksammas av ”Not so white guide”. Foto: Mikael Andersson

Tenstarestaurang hyllas i ny matguide

Vita dukar, uppklädda kypare och Michelinstjärnor behöver inte nödvändigtvis vara synonymt med en restaurang i toppklass. Nu kommer krogguiden "Not so white guide" – där Tenstas egen Punjabi Masala tagit en plats på listan.

  • Publicerad 11:36, 3 feb 2020

Vid Punjabi Masala slår doften av söta kryddor och grillad kyckling emot en innan man ens hunnit glänta på dörren. Här lagas det indisk mat i ett öppet kök för att gästerna ska kunna se hela processen; där färska råvaror förvandlas till rykande grytor av de koncentrerade kockarna.

– Jag är så stolt över min personal. De är nyckeln till vår framgång. Många restauranger har hög omsättning på anställda, men jag har flera som arbetat här sedan vi öppnade, säger grundaren och delägaren Sanjiv Mehta.

Vill få folk att ta sig ur sin bubbla

För att uppmärksamma restauranger som annars kanske inte får synas har mobiloperatören Halebop gjort en egen krogguide, "Not so white guide", där utvalda underdogs som serverar mat utöver det vanliga presenteras.

– Vi har insett hur många fantastiska restauranger det finns i Sverige som det i princip aldrig skrivs om. Vi vill få folk att vidga sina vyer, ta sig ur sin lilla bubbla och åka några stationer bort för att få en helt fantastisk matupplevelse, säger Johanna Sahlman, Head of Halebop.

I den nya restaurangguiden har Punjabi Masala nu fått ett eget uppslag, där Sanjiv Mehta kallas för "Tenstas egen matambassadör". Den 4 mars 1979 satte han sin fot i Sverige för första gången, eftersom han skulle ha praktik på hotellet Sheraton. Det blev början på en livslång relation.

– Redan i bussen från Arlanda tänkte jag att "här ska jag stanna". Jag fick en känsla bara! Trots att det var grått och väldigt kallt, skrattar han.

Transparens. På Punjabi Masala lagas maten i ett öppet kök så att gästerna kan se hela processen. Foto: Mikael Andersson

Nyckeln. Tillit, respekt och gemenskap bland personalen är en av de största hemligheterna bakom framgången, menar grundaren Sanjiv Mehta. Foto: Mikael Andersson

Gäster från hela Stockholm

Efter att ha arbetat inom restaurangbranschen och drivit egna krogar runt om i Stockholm slog han den 23 augusti 2008 upp portarna till Punjabi Masala, längst ner i ett flervåningshus på Tensta allé. Sedan dess har han byggt upp en gedigen kundbas från hela staden.

– Jag älskar att vara i Tensta, det är en bra plats för vår restaurang. Vi har dels lokala stammisar som kommer hit, men även mycket folk utifrån. De kommer från Täby, Nacka, Huddinge – ja överallt egentligen, säger Sanjiv Mehta.

Framgångsreceptet är enkelt.

– Jag är ju själv från Indien och uppvuxen med maten, så jag vet exakt hur den ska smaka, säger Sanjiv Mehta och fortsätter:

– Men den största hemligheten är relationer. Relationen med leverantörer för att försäkra mig om bra kvalitet varje gång, relationen med gästerna som ska känna sig välkomna och lyssnade på, och relationen personalen sinsemellan; där respekt, tillit och gemenskap är ledorden. Allt bygger på det.

Det här är Sanjiv

Namn: Sanjiv Mehta

Ålder: 62

Bor: Täby, sedan 30 år tillbaka

Gör: Driver den indiska restaurangen Punjabi Masala på Tensta allé 48, som nu finns med i "Not so white guide".

Visa merVisa mindre

Not so white guide

✓ Släpptes den 30 januari

✓ Har listat sammanlagt 18 restaurager i Stockholm, Göteborg och Malmö. Så småningom ska dock ställen från hela Sverige få vara med

✓ I Stockholm listades förutom Punjabi Masala även Arya Restaurang, Bredängs grill, Ethiostar, Jebena och Restaurang Kolbeh.

Visa merVisa mindre