Pennsvärdet är en utmärkelse som delas ut av stiftelsen Berättarministeriet varje år, för att hylla läraren. I år är en Tenstalärare en av två finalister. Foto: Berättarministeriet

Tenstalärare kan få pedagogpris

Pennsvärdet är en utmärkelse som delas ut av stiftelsen Berättarministeriet varje år, för att hylla läraren. Tenstaläraren Pavlina Spanos är en av två finalister som har chansen att få priset.

  • Publicerad 14:25, 28 mar 2019

FINALIST. Pavlina Spanos som arbetar på Enbacksskolan i Tensta är en av två finalister till priset Pennsvärdet. Foto: Berättarministeriet

Pennsvärdet tilldelas lärare som arbetar i socioekonomiskt utsatta områden och den 20 maj delas årets pris ut. Det är det andra i ordningen.

I januari avslutades nomineringsperioden till årets pris och nu har juryn vaskat fram två slutkandidater. En av dem är Pavlina Spanos som är lärare i årskurs 4–6 på Enbacksskolan i Tensta.

I juryns motivering står bland annat att:

"Med sitt genuina och omtänksamma sätt har Pavlina en varm relation till alla på Enbacksskolan, där hon gör allt och lite till för att ge eleverna utlopp för sin kreativitet.

Pavlina är en ständig idéspruta som gärna testar nya pedagogiska grepp i undervisningen och genom öppet inlyssnande till elevernas egna idéer stärker och uppmuntrar till kritisk förmåga, kreativitet och inger hopp om att det alltid är möjligt att påverka".

– Det är fantastiskt hedrande. Jag är väldigt glad.

Det säger Pavlina Spanos när vi når henne på telefon. Hon är uppe och åker skidor i Romme med sin skolklass. Samtidigt som vi pratar försöker hon titta på en skadad fot, samla ihop elever och få in dem i bussen. Hon är van att hålla flera trådar i luften; det märks.

– Jag tror att jag blev nominerad eftersom jag gör så många olika saker. Förutom att vara lärare jobbar jag med trygghet i en massa olika projekt.

Hon berättar om de olika projekten. Ett handlar om att identifiera och åtgärda platser på skolan som känns otrygga. Ett annat om att eleverna ska vara delaktiga och säga stopp när något inte står rätt till. Ett tredje är ett föräldraprojekt.

– Men jag tror att nomineringen också handlar om min omtanke om eleverna. Och arbetet med elever som har det lite tufft.

Pavlina Spanos har arbetat som lärare i 20 år, och hon älskar sitt jobb.

– Jag är lycklig varje dag över att få gå till arbetet. Det är så otroligt utvecklande och givande. Man får så mycket tillbaka.

Om pennsvärdet

Pennsvärdet består av en brosch designad och skapad av formgivaren Aviva Scheiman. Utöver det tilldelas mottagaren ett stipendium à 25 000 SEK som är ämnat för lärarens pedagogiska utveckling.

Årets pris delas ut av utbildningsminister Anna Ekström under en ceremoni på Hallwylska museet den 20 maj i Stockholm.