Tensta baskets språkskola nobbades av SFI

Tensta basket skulle tillsammans med SFI lära nyanlända spelare svenska. Men trots att klubben ordnade såväl elever som lärare och lokal fick de ingen stöttning av SFI. Tensta basket fick betala läraren ur klubbkassan och tvingades till slut lägga ner satsningen.

  • Publicerad 09:27, 22 dec 2016

I våras började Tensta basket att skissa på ett projekt där nyanlända spelare skulle få lära sig svenska i samband med basketträningar. Tanken var att det skulle vara ett samarbete med SFI Västerort.
– Det lät väldigt ambitiöst från SFI:s sida när vi pratade under våren 2016. Vi ordnade elever och lokaler – till och med lärare. De skulle bara anställa honom, säger Georgios Koukouvinos, idrottsansvarig i Tensta basket.

SFI var positiva
Georgios Koukouvinos skulle hålla i träningarna och Claes Åhammar i teorin.
– Claes är instruktör, internationell domare och har arbetat som lärare. Det var en kanonmöjlighet, Georgios Koukouvinos.
SFI Västerort var också positiva.
– SFI gjorde två intervjuer med mig. De tyckte att det var jättebra att nyanlända fick vara med i idrottsrörelsen och att de skulle vara lättare att ta till sig språket i en miljö där de är motiverade och tillsammans med sina kamrater, säger Claes Åhammar.

Startade själva
Men tiden gick utan att SFI tog sig an projektet. För att ta till vara intresset som fanns från spelare startade Tensta basket till slut verksamheten i egen regi i slutet av augusti. Två tillfällen i veckan, ungefär två timmar per gång. Förhoppningen var att SFI skulle ansluta så småningom.

Inget svar
Men trots flera påstötningar fick varken klubben eller Claes Åhammar något respons från SFI.
– Det var jättetråkigt att vi aldrig fick något besked. Den 25 september gav jag upp. De kontaktade varken mig eller Tensta basket. Jag hade förstått om de hade sagt att det inte rymdes i deras budget men det enda jag fick veta var att de höll på att flytta och skulle återkomma, säger Claes Åhammar.

Tvingades lägga ner
I slutet av september var klubben tvungen att lägga ner satsningen.
– Vi hade ingen möjlighet att arvodera Claes längre. Varken vi eller Claes kunde gå vidare – vi fick ingen kontakt med SFI. Sista gången jag pratade med SFI höll de på att flytta till andra lokaler. De skulle återkomma så fort som möjligt, säger Georgios Koukouvinos.

Besked tidigast i januari
Maria Rudling, rektor på SFI Västerort, har fortfarande inget besked att ge klubben.
– Jag har inte hunnit fundera, det har legat på vil. Det har inte varit prioriterat, säger hon.
SFI Västerort tar ett beslut tidigast i januari.
– Det finns ingenting som säger att vi måste starta precis när terminen drar igång. Det viktigaste om vi startar något är att det är hållbart i längden, säger Maria Rudling.

”Måste ha minst 20 elever”
Enligt henne har det varit svårt att få tillräckligt många elever via Tensta baskets träningar.
– Vi behöver ha åtminstone uppåt 20 elever om det ska vara ekonomiskt hållbart. Tensta baket har inte kunnat garantera det antalet elever och vi kan inte göra det här som välgörenhet – vi måste gå runt, säger Maria Rudling.

”Rann ut i sanden”
Antalet elever per träning varierade mellan 10 och 20, enligt Georgios Kokouvinos.
– Vi hittade de här spelarna på förläggningar i Rinkeby och Vällingby. Sedan placerades de ut i familjer och i olika skolor. Det var ingen stabil situation och är det fortfarande inte. Men eftersom de var intresserade av både basket och svenska språket var det här en jättebra möjlighet. Vi hade stora förväntningar men det rann ut i sanden, säger Georgios Kokouvinos.