Tema trädgård i en hel vecka

Pergolapoesi, berättelsen bakom idéträdgården och föreläsningar om biologisk mångfald. Allt är inte sig olikt på årets Trädgårdsdag, som vuxit till en hel vecka.

  • Publicerad 18:39, 23 aug 2021

Det blir
en djup­dykning på ett
lättsamt sätt om varje idéträdgård.

En av Enköpings största publika årliga evenemang är Trädgårdsdagen. Förra året ställdes arrangemanget, som brukar locka tusentals besökare varje år, in på grund av pandemin.

I år har Enköpings kommun, som är huvudarrangör för Trädgårdsdagen, tänkt om. I stället för att förlägga evenemanget till en dag, blir det i stället en hel vecka mellan den 30 augusti och 5 september för att kunna sprida ut besökarna.

Smittsäkert arrangemang

Och inte helt oväntat blir arrangemanget i varje fall delvis digitalt, på Enköpings kommuns webbplats, Upplev Enköping. Men inte så digital som den först såg ut att bli.

– Från början pratade vi om att göra ett helt digitalt evenemang. Men i takt med att vaccinationerna gått framåt och att restriktionerna lättats så har vi mer och mer gått mot ett smittsäkert arrangemang. Att det ska gå att genomföra arrangemanget på ett smittsäkert sätt, säger Jenny Persson, kommunikatör på Enköpings kommun.

Precis som vanligt kommer man att kunna lyssna på föreläsningar, samt gå på trädgårdsloppis och guidade parkpromenader. Besökarantalet är dock begränsat och föranmälan krävs i de flesta fall.

Bland annat hålles en föreläsning med Ola Jennersten från Världsnaturfonden om biologisk mångfald den 4 september.

Digitala berättelser

I samband med trädgårdsveckan kommer totalt 13 filmer, som handlar om idéträdgårdarna längs Åpromenaden och personerna bakom dem, att premiärvisas digitalt.

– Det blir en djupdykning på ett lättsamt sätt om varje idéträdgård. Tanken är att de här filmerna ska finnas kvar i flera år, säger Jenny Persson och tillägger:

– Vi tänker att dels de som är på plats och blir intresserade av att veta mer om idéträdgården kan se filmen på plats, men vi tänker också att de skulle kunna visas på exempelvis äldreboenden som kanske inte har samma möjlighet att besöka trädgårdarna på plats.

13 filmer

Under trädgårdsveckan är det premiär för 13 digitala visningar av de lokala idéträdgårdarna. I visningarna får man lära känna människan eller företaget bakom respektive trädgård. Filmerna finns att se på kommunens hemsida från och med den 30 augusti.

Person på stödboende överfallen

Nyheter En boende på ett stödboende på Sadelmakaren hittades på lördagskvällen blodig, lerig och förvirrad. Polisen utreder händelsen som ett rån.torsdag 14/10 13:07