Nya Tellus Tower. Två torn, ytterligare två lägre hus och en överdäckning av Telefonplans tunnelbana. Foto: Wingårdhs arkitekter/SSM Fastigheter

Tellus Tower har fått ny plats på Telefonplan – återuppstår som två torn

Strulprojektet Tellus Tower har kommit loss. Nu återuppstår det tidigare stoppade bygget som två torn istället för ett.

  • Publicerad 09:52, 18 jan 2016

Det var i februari förra året som SSM Fastigheters högtflygande planer på en 240 meter hög skyskrapa vid Telefonplan gick på grund på grund av att Försvarsmakten pekade ut placeringen som ett hot mot rikets säkerhet.

Sedan dess har SSM och Stockholms stad presenterat alternativa placeringar och nu ska parterna ha kommit så pass långt att ett nytt förslag kan presenteras.

Bygget har växt rejält i och med omarbetningen. Det högsta tornet ska fortfarande bli norra Europas högsta med 78 våningar (237 meter) men projektet innehåller numera totalt fyra byggnader, varav två skyskrapor, och sammanlagt drygt 1 200 lägenheter jämfört med tidigare 700 stycken.

Ny station

Ny adress: Ovanpå Telefonplans tunnelbanestation. Projektet kräver både en överdäckning av spårområdet och en ny stationsbyggnad.

– Tellus Towers är ett mycket spännande och intressant projekt och jag är glad över att vi nu har kunnat hitta en ny plats för husen. Projektet kommer bidra positivt både till Telefonplans och Stockholms utveckling och har potential att bli ett nytt landmärke för södra Stockholm, säger stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) i ett pressmeddelande.

I en intervju med DN Sthlm säger han emellertid att Försvarsmakten inte sagt något definitivt om den nya platsen men att man tolkar signalerna positivt.

Första beslut i februari

Detaljplanearbetet ska vara påbörjat och den 4 februari ska förslaget behandlas av politikerna i exploateringsnämnde.

– Vi är väldigt nöjda med det konstruktiva samarbetet som bedrivits tillsammans med Stockholms stad under hösten. Att vi nu kan presentera den nya platsen för Tellus Towers och samtidigt redovisa hur projektet utvecklats vidare under hösten känns fantastiskt roligt. Jag känner en stor entusiasm inför det detaljplanesamråd som kommer att genomföras under våren. SSM och Stockholms stad är båda mycket angelägna om att nu ta nästa steg i projektet för att snart kunna påbörja byggandet av närmare 1200 nya moderna bostäder i Stockholm, säger Mattias Roos, VD på SSM i pressmeddelandet.

Senare idag hålls en pressträff om tvillingtornen som StockholmDirekt kommer att rapportera ifrån.

LÄS ÄVEN

Tellus Tower måste bli 200 meter lägre

Stockholm ska hitta ny plats åt Tellus Tower

Skönhetsrådet: Bygg Tellus Tower i Kista istället

Sten Nordin (M) om skyskrape-floppen: "Obegripligt"

Så är nya Tellus Tower tänkt att bli

Det nya förslaget innehåller 4 stycken hus i olika höjder, två skyskrapor, 78 respektive 58 våningar höga, ett punkthus med 17 våningar och ett lamellhus i 7 våningar.

Antal lägenheter beräknas bli drygt 1200 stycken. Över 95 procent av lägenheterna kommer att
bli flexibla och yteffektiva 1:or och 2:or.

Det blir även plats för ett flertal butiker, caféer och livsmedelsbutik.

Under husen blir det garage, och tusentals parkeringsplatser för cyklar.

Inom området planeras en förskola i två plan och på toppen av de båda höghusen blir det takterrasser med pool.

I det högsta av husen ritas det på en restaurang och skybar med utsikt över hela Stockholm.  

Visa merVisa mindre