David Pizzoni Elfving, Hammarby, och Aksel Örn Ekblom, Tellus. Foto: Pekka Pääkkö

Tellus tomtar kan chocka Bajen på annandagen

Jämnt skägg i första derbyt på Zinkensdamm. I returen på annandag jul kan Hammarby ställas mot en hel tomtearmé. – Vi kanske färgar skäggen vita, säger Tellus Aksel Örn Ekblom.

  • Publicerad 12:49, 21 dec 2016

Den 2 december möttes Hammarby och Tellus i det första Stockholmsderbyt i bandy sedan 1960-talet. En match som slutade 2-2 inför 2576 åskådare.
– Det var speciellt, vi gjorde en bra match. Därifrån har vi något att bygga vidare på, säger Tellus försvarare Aksel Örn Ekblom.
– Det var en jämn och tajt match. Tellus gör det väldigt bra defensivt. Vi spelade stundtals helt okej men vi har någon nivå till, säger Hammarbys mittfältare David Pizzoni Elfving.

Spräckte pungkulan
Aksel Örn Ekblom har nyligen kommit tillbaka från en ovanlig skada. I matchen mot TB Västerås den 16 november täckte han ett skott som träffade så olyckligt att han spräckte höger testikel.
– Det var sjukt onajs. En klassisk mardrömsskada. Man behöver ju egentligen bara en pungkula för att kunna bli förälder men det är ju säkrare att ha två, då har man ju en som backup.
Påverkar det ditt spel?
– Jag försöker att inte vara rädd. Men man funderar en extra gång vilka vinklar man sätter ner knät i isen.
Han ser fram emot att möta Hammarby igen annandag jul.
– Det kommer att bli årets coolaste match. Publiken och den stämningen som kommer att vara på Zinken har jag längtat efter sedan vi började springa runt där i maj.

Ännu tuffare
Han är inställd på att det blir ännu tuffare.
– Det kommer att bli en jäkla kamp och det kommer att snäppas upp från förra matchen. De måste ju vinna och vi ska göra allt för att de inte ska vinna.
David Pizzoni Elfving tror också på en urladdning.
– Vi kan kliva in lite hårdare fysiskt än vad vi gjorde senast och styra tempot mer, se till att vi driver matchen. Vi ska se till att Tellus blir trötta, säger David Pizzoni Elfving.

Full satsning även på julbordet
På annandagen är många rejält dästa efter all julskinka, knäck och tomtegröt. Men bandyspelarna ser ingen anledning att hålla igen.
– Det blir kanske ingen snaps men jag kommer att äta mycket julmat och umgås med familjen. Vi har träning på juldagen och sedan är man fit for fight, säger David Pizzoni Elfving.
– Käka är inte farligt – vi har så tajt spelschema att det bara är bra att äta mycket. Men det blir ingen alkohol – det går inte, säger Aksel Örn Ekblom.

Sveriges skäggigaste lag
Vem som vinner derbyt kan hänga på håret. Tellus Martin Krigh har Bandysveriges största skägg. Aksel Örn Ekblom har inte rakat sig på hela säsongen. Nu har dessutom lagkompisarna Jonas Enander, Fredrik Larsson och Joel Pettersson anslutit sig till skäggsamlarklubben.
– Vi kanske färgar våra skägg vita på annandagen. Vi får se. Tellus gillar ju att överraska, säger Aksel Örn Ekblom.