Telefonplansbon Emma Shields tävlar i Kockarnas kamp

Kocken Emma Shields har vunnit flera fina priser och jobbat på restauranger som Oaxen och Restaurang Volt. I höst är hon med och tävlar i Kockarnas kamp – något som gav henne en insikt. – Jag kunde landa i att jag inte behöver tävla mer.

  • Publicerad 16:58, 5 nov 2019

Emma Shields bor vid Telefonplan och har tidigare jobbat på krogar som Oaxen och Restaurang Volt. I dag driver hon egen firma med bland annat catering och matlagningskurser. Hon har vunnit OS-guld med juniorkocklandslaget 2012, varit i final i Årets kock 2015 och utsetts till Årets rising star av White guide 2018.

Att följas av en kamera från tidig morgon till sen kväll var en annorlunda upplevelse, tycker Emma Shields. Foto: Linus Hallsénius/TV4

Hur var det att vara med i Kockarnas kamp?

– Det var väldigt roligt. Men också en stor utmaning, framför allt att man blir filmad hela dagen, från att man går upp till att man går och lägger sig. Och tävlingarna var kämpiga, jag hade mycket prestationsångest. Jag ville bara kräkas när jag gick in.

– Men det var fantastiskt att lära känna alla andra. Jag ångrar verkligen inte att jag var med, trots att det är långt utanför min comfort zone.

Deltagarna i Kockarnas kamp 2019. Foto: Linus Hallsénius/TV4

Har du kunnat ta med dig något från Kockarnas kamp?

– Ja, det utvecklade mig också. Jag kunde landa i att jag inte behöver tävla mer, jag har gjort det tillräckligt. Allt behöver inte vara på så blodigt allvar. Ju mindre jag kunde ta tävlingarna i Kockarnas kamp seriöst, desto bättre gick det.

Du har tävlat och vunnit många stora tävlingar – vad var största skillnaden mot Kockarnas kamp?

– Många av de grenarna som man tävlar i gör man inte på daglig basis, som att bygga ett torn av pommes frites eller hacka rättika med förbundna ögon. Det är klart att det måste vara tv-underhållning, men det ligger absolut ett handlag bakom. Men det måste vara lite kul att titta på.

Vad tycker du saknas på Stockholms krogkarta?

– Jag skulle absolut vilja se fler restauranger i förorterna. Det behöver inte vara så avancerat, superenkla ställen, fler kvarterskrogar. Ett levande restaurangliv även i förorten.

Kockarnas kamp sänds i TV4, tisdagar klockan 20.00.

Fakta

Kockarnas kamp

  • Några av Sveriges främsta kockar gör upp om mästartiteln och tävlar genom olika matlagningsmoment.
  • Årets deltagare är Emma Shields, Marion Ringborg, Daniel Höglander, Kajsa Axbåge, Douglas Tjärnhammar-Alm, Per Gustafsson, Sebastian Gibrand, Walter Traub.
  • Per Lernström är programledare.