Peder Norling är glad vid återinvigningen av telefonkiosken. Foto: Märta Lefvert

Telefonkiosken glänser som ny igen

Den slitna telefonkiosken vid Telefonplan har återfått sin forna glans. – Den är en fin symbol för områdets historia, säger Peder Norling, som har lett upprustningen.

  • Publicerad 14:00, 12 okt 2020

Det luktar nymålat vid Telefonplan. Åtminstone vid den gamla telefonpagoden där den röda och gröna färgen lyser klar. Kikar man in är färgen milt beigegul.

Därinne finns ett foto av en gammaldags telefon och knappar att trycka på för den som vill veta mer om Telefonplan och företaget Ericsson, som dominerade området i över 70 år.

Solig invigning

Berättarrösten tillhör Peder Norling. Det är också han som lett renoveringen.

– Jag gick förbi här med några kolleger för ett år sedan och såg hur sliten telefonkiosken var. Jag tog en bild och visade den för min fru. Hon sa med en gång att den måste renoveras och jag höll med, berättar Peder Norling vid invigningen, en solig fredag i oktober.

Peder Norling har långa band till Telefonplan. Foto: Märta Lefvert

37 år vid Ericsson

Peder Norling jobbade vid Ericsson i 37 år, bland annat som tekniker och utbildare. Han vill att vi ska minnas den långa tid som företaget verkade vid Telefonplan, före flytten till Kista och mobiltelefonens segertåg.

Därför tog han kontakt med Vasakronan, som köpte området av Ericsson för 20 år sedan och också äger telefonkiosken. Han fick då uppdraget att leda renoveringen.

– Den engagerade förvaltaren tyckte också att jag skulle bidra med något roligt, något som skapar liv och lust. Det blev apparaturen där jag berättar om historien här, säger Peder Norling.

Telia levererade telefonpagoden till Telefonplan 1985. Nu har den återfått sina klara färger. Invigningsbandet klipptes en stund efter att bilden tagits. Foto: Märta Lefvert

Telefonkiosk i tidig 1900-talsstil

Telefonkiosken vid Telefonplan installerades 1985. Den tillverkades i Skellefteå.

Stilen är från tidigt 1900-tal. Då standardiserades telefonkioskerna och kallades pagoder, på grund av utformningen.