Snackpåse. Per Ankersjö (C) har bidragit med många förslag i Stockholmsdebatten. Foto: foto: Pi Frisk

”Telefonen ringde oavbrutet i en månad”

Per Ankersjö (C) lämnar Stockholmspolitiken vid årsskiftet. Här berättar han om frågorna som vållade mest debatt under hans tid i Stadshuset.

  • Publicerad 17:02, 17 nov 2014

Per Ankersjö har drivit många kontroversiella förslag under sin tid som miljöborgarråd. Det som skapade störst debatt är troligtvis när han 2010 presenterade idén om att inrätta en nattklubb med playa på Årsta holmar.

– Ja, det är nog svårslaget. I efterhand är det ett förslag jag gärna tar tillbaka. Blir man överbevisad som politiker är det viktigt att kunna ändra uppfattning, och det har jag gjort. Jag har sedan länge insett att det finns ett rikt djurliv där som måste bevaras, så det gläder mig därför att öarna ska bli naturreservat. Men det kommer nog ändå stå ”Mannen som ville ha en nattklubb på Årsta holmar” på min gravsten en vacker dag.

På det nationella planet blåste det mest kring Ankersjö när han var var med och tog fram förslaget till nytt idéprogram för Centerpartiet för två år sedan. Bland annat föreslogs fri invandring, slopad skolplikt och rätt till månggifte.

– Jag överdriver inte om jag säger att telefonen ringde oavbrutet i en månad. Det blev ett jäkla liv.

Finns det fler förslag som gjort att du hamnat i blåsväder?

– Något oväntat blev det ett väldigt ståhej när jag föreslog att cyklister skulle få svänga till höger mot rött. Det hade jag inte väntat mig, säger Per Ankersjö.

Frida Demervall arbetade som pressansvarig för Ankersjö i Stadshuset. Enligt henne var ”ingen dag den andra lik” med honom som chef.

– Det var ingen som helst toppstyrning, utan han ville alltid bolla idéer med alla. Men många gånger tänkte jag ”vad sjutton har du kommit på nu”, skrattar Frida Demervall och fortsätter:

– Han gjorde mitt jobb väldigt enkelt, eftersom han mer än gärna talade med media. Men det handlade absolut inte bara om utspel, Per vill verkligen förbättra Stockholm och han brinner för stadsmiljöfrågor.

– Jag jobbar ju kvar som politiker fram till årsskiftet, så troligtvis hinner jag med några spännande förslag till den närmsta månaden, avslutar Per Ankersjö.

Tre andra förslag som vållade debatt

Skapa uteserveringar på skolgårdar under sommaren

Det lät nog spetsigare än vad det egentligen var. Det handlade om att använda döda ytor i staden. Jag har även föreslagit att det bör skapas ytor för evenemang vid Slussen under ombyggnadstiden. Men det har väckt ett enormt motstånd från stadens tjänstemän.

Göra om Kungsgatan till en gågata

– Det blev en väldig debatt, men mynnade till slut ut i att succén med Open Street genomfördes på Götgatan. Anledningen till att det inte fungerade på Kungsgatan var att stråket används för stombussar och räddningstjänsten. Men i grund och botten tycker jag fortfarande att Kungsgatan som gågata hade gjort Stockholms gatuliv bättre.

4 500 byggnader i Stockholm bör få solceller på taken

– Visst, det är många hus, men egentligen är det inte speciellt uppseendeväckande. Förnybar energi är framtiden och det här kommer bli verklighet.

Visa merVisa mindre

Per Ankersjö

Ålder: 43.

n Bor: Södermalm.

n Familj: Fru och två barn.

n Förutom politiker: Utbildad samhällsplanerare.

n Slutar i Stadshuset: Vid årsskiftet.

n Gör sedan: ”Vet inte, men jag hoppas kunna fortsätta vara aktiv i debatten om Stockholm även i fortsättningen.”

Visa merVisa mindre