I våras drog Energirådgivningen i Stockholmsregionen igång projektet Utan bilen-dealen. 20 familjer i olika delar av Stockholm nappade på utmaningen att så gott de kunde ställa bilen och i stället ta cykeln för kortare resor till exempelvis jobb, handling och barnens aktiviteter.

En av deltagarna var Tullingebon Teddy Marton.

– Jag ville testa hur det var att ta elcykel i stället för bil till jobbet. Jag jobbar i Liljeholmen och har 1,7 mil dit enkel resa, säger han.

Teddy Marton har varierat mellan att jobba hemifrån och på kontoret och varit i Liljeholmen två till tre dagar i veckan under projekttiden. Resorna dit tog honom ungefär 45 minuter och har varit en positiv upplevelse.

– Jag tycker att det har gått bra. Man slipper trafikstockning och kommer fram samma tid varje dag. Jag fick ingen kondition eftersom det var elcykel, men det var ändå härligt att cykla, säger han.

Motigt vårväder

Deltagarna fick låna elcykel och med elektrisk hjälp slapp Teddy bli svettig trots långa resor, men det fanns delar av upplevelsen som inte var lika positiv.

– Cykelvägarna var lite blandad kompott. Vissa var bra, men på vissa sträckor fanns det ingen cykelbana alls, säger han.

Väder och vind var kunde också ställa till problem.

– Motvind och vädret kunde vara ett problem. Investera i bra kläder. Det kostar lite extra, men är värt det och du sparar pengar på att inte åka bil, säger han.

Fortätter cykla

Deltagarna har under våren publicerat bilder och inlägg i sociala medier om sitt deltagande och Teddy har fått positiv respons på sitt deltagande.

Att starta cykelturen med fulladdat batteri var inga problem. Teddy såg till att ladda batteriet på jobbet och när han kom hem.

– Det tog två till tre timmar, säger han.

För egen del räknar Teddy Marton med att fortsätta elcyklande till jobbet.

– Då blir det med en annan cykel. Vi fick rabatt om vi ville köpa loss den cykeln som vi har haft, men jag vill hellre ha en annan som det går att lasta mer på, så det ska jag köpa, säger han.