Varelsen Gohl, ett av de monster vi får möta Johan Egerkrans bok. Foto: Anna Wilson/Johan Egerkrans

Tecknaren från Lidingö ger liv åt hemska monster

Illustratören Johan Egerkrans började teckna monster redan som tvååring hemma på Lidingö. Nu är han aktuell med ett bilduppslagsverk om gastar, vampyrer och andra gruvliga varelser. – De vampyrer vi ser på film har väldigt lite med den folkloristiska vampyren att göra, säger han.

  • Publicerad 07:37, 29 okt 2018

Det görs filmer TV-serier om vampyrer och zombies som aldrig förr.

Nu lagom till halloween och allhelgona ger illustratören och monsterfantasten från Lidingö, Johan Egerkrans, ut boken ”De odöda”,  en rikt illustrerad bok om monster, gastar och vampyrer, så som de ser ut i folktron runt om i världen. Vad sägs till exempel om varelser som Ghoul, Lamia och Strigoi?

Finns i alla kulturer

– Den mytologiska vampyren har väldigt litet att göra med vampyrer vi ser på film. När det görs mer filmer, spel och böcker än någonsin om sådant kan det vara lämpligt att titta på var de kommer ifrån från början, säger han.

Vampyrer, gastar och zombies med gemensamma drag finns i de flesta kulturer. Berättelserna om dem är gamla, berättar Johan Egerkrans. Kanske har de hjälpt människor i alla tider och kulturer att handskas med döden och svåra frågor.

Nu vill jag skapa samman suggestiva och fantasieggande känsla som när jag var liten…

– Människan är gjord för att se att det finns en avsikt med allt som händer – att någon ligger bakom. Det är lättare att ta in att ett väsen orsakade sjukdom och död det än att det bara hände, säger han.

Målade monster som liten

Själv har han sedan barnsben fascinerats och mysryst åt det paranormala. Teckna började han med redan om tvååring hemma på Lidingö. Föräldrarna har sparat och noga antecknat vad motivet föreställer. Många av alstren har titeln ”monster”.

– Nu vill jag skapa samman suggestiva och fantasieggande känsla som när jag var liten och spelade rollspel. Man vill behålla någon slags magi i tillvaron, säger han. 

Dock tror han inte själv på spöken.

– Det är härligt att fascineras och tro på de här grejorna när man är liten för att sen bli mer skeptisk, säger han.