Techno i kyrkan gör succé

Klubbmusik ska locka nya besökare till All­helgona­kyrkan. På fredag är det technomässa med dans framför altaret. – I dansen kan man komma i kontakt med sig själv, andra och Gud, säger prästen Olle Ideström.

  • Publicerad 00:00, 8 nov 2011

Den 11 november förvandlas Allhelgonakyrkan vid Skanstull till klubblokal med musik, sång, dans och ljus­effekter. 50 personer, de flesta mellan 15 och 25 år, jobbar ideellt med att få allt att gå i lås.

– Det är ungdomar som sjunger alla låtar. Hela gudstjänsten är musik, både predikan och tackbön. Och texterna kommer att projiceras på storbildsskärm så att alla som vill kan sjunga med, säger Olle Ideström, präst i Katarina församling.

Det är han och församlingspedagogen och musikproducenten Johan Lindström som ligger bakom technomässan.

– Man brukar ju säga att gudstjänsten ska vara en fest så vi började tänka på vad vi associerade med det, säger Olle Ideström.

Tankarna gick omedelbart till en fredag eller lördag kväll när man går på klubb med sina vänner och dansar till technomusik.

– Vi tänkte, varför inte göra gudstjänsten till en riktig fest och lägga den en fredag kväll och ta in musik som vi och de flesta människor gillar att dansa till, säger han.

Musiken och texterna har skrivits av Olle Ideström och Johan Lindström och de handlar framför allt om en längtan efter en djupare mening i tillvaron och något som kan bära en både i livets svåra och lätta stunder. Olle Ideström beskriver dem som kärlekstexter som lika gärna skulle kunna vara riktade till en kärlekspartner.

– Vi tror att Gud finns i människor och i kärleken. När man tycker om någon och uttrycker det – i den kärleken kan man också ana Gud och det är det vi försöker förmedla, säger Olle Ideström.

De har fått jobba en del för att hitta ett modernt språk som inkluderar människor och som folk överlag förstår.

– Vi tilltalar inte Gud som han eller herren. Gud är gud så det finns ett genus- och jämlikhetsperspektiv, säger Olle Ideström.

Att dansa i kyrkan skulle längre tillbaka ha uppfattats som lite kontroversiellt. Idag är läget ett annat.

– På 50-talet sågs det som lite fult att dansa, men idag är helig dans ganska utbredd i Svenska kyrkan. Man ser dans som en ordlös gemenskap och en ordlös bön, säger Olle Ideström.

Det är andra gången man håller technomässa i Allehelognakyrkan. Den första var i våras och intresset var över förväntan. Då blev kyrkan så full att de tvingades neka folk inträde på grund av brandföreskifterna.

– Det var helt fantastiskt förra gången. Då var det allt från 5-åringar till 75-åringar som dansade, och väldigt mycket ungdomar, säger Olle Ideström.

Technomässan lockade också många nya besökare.

– Många hörde av sig sedan och sa att de hade fått en ny bild av kyrkan som tillåtande. Vi har fått väldigt många positiva kommentarer, säger Olle Ideström.

I den kärleken kan man också ana Gud och det är det vi försöker förmedla.

Fakta

En mässa med nyskriven musik

Technomässan inleds den 11 november klockan 19 i Allhelgona­kyrkan i Helgalunden.

Gudstjänsten som består av nyskriven klubbmusik, sång och dans pågår cirka en timme. Musik­en är skriven av Johan Lindström och Olle Ideström.

Efter mässan blir det fortsatt dans fram till cirka 22 för dem som vill. Dj är 19-årige Andreas Ferronato.

Den 16 december hålls ytterligare en technomässa.

Visa merVisa mindre