Skådespelarna Teresia Pettersson och Anki Larsson ligger bakom Ö2 Scenkonst som nu flyttar till Katarina Bangata 80. Foto: José Figueroa

Teatern Ö2 väljer att chansa på framtiden med flytt

I tider av osäkerhet inom kultursektorn har Södermalmsteatern Ö2 Scenkonst valt att gå emot strömmen – de expanderar. Snart drar föreställningarna igång i igen i nya, större lokaler.

  • Publicerad 15:00, 25 okt 2020

Ö2 Scenkonst har tidigare legat på Östgötagatan, men har i flera månader hållit stängt på grund av coronapandemin. Nu, efter att försiktigt börjat ta emot publik igen, väljer de att chansa på framtiden – och flyttar till större lokaler på Katarina Bangata.

– Det är nervöst, såklart. Men scenkonsten måste fortsätta, och det är viktigt att vi i framåt kan spela under säkra former, säger Teresia Pettersson, konstnärlig ledare för Ö2.

De nya lokalerna ligger vid Blecktornsparken, och jämfört med de gamla lokalerna är bland annat foajén större. Det ger teatern bättre förutsättningar för att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, menar Teresia Pettersson.

– Det är en viktig säkerhetsaspekt. Men det är också roligt att byta konstnärligt rum, och publikmässigt hoppas vi nå nya målgrupper.

Späckad höst

Den 6 november spelas första gästföreställningen på den nya teatern. På höstens repertoar står föreställningar som legat på is sedan i våras, som Vasadottern med Cecilia Säverman och en uppsättning av Unga Roma.

Och sedan, i februari, är det dags för första egna premiären. I dagsläget är det dock hemligt vad för premiär det rör sig om.

– Det har vi inte gått ut med än, men det är jätteroligt att över huvud taget vara igång med scenkonst igen, säger Teresia Pettersson.