Maria Peters leder Teaterkören, som lägger stor vikt vid färg och glädje. Foto: Läsarbild Tommy Broeng

Teaterkören besjunger Stockholm i Kärrtorp

Laleh, Frida Hyvönen, Stefan Sundström och Kajsa Grytt – alla har de skildrat Stockholm och dess invånare. Nästa helg sjunger Teaterkören deras Stockholmslåtar hos Teater Reflex.

  • Publicerad 10:10, 18 jan 2018

Det är människorna som skapar Stockholm – vare sig de är urstockholmare eller inflyttare, tiggare eller börsmiljonärer, småbarn eller gamla. Det är den bärande tanken bakom konserten ”I mitt Stockholm”.

– Vi är så många och vi är så olika men det vi har gemensamt är att vi alla bor här och tillsammans ska få det att fungera, säger Maria Peters, ledare för Teaterkören.

Hon fick idén när kören sjöng i föreställningen ”Stad i dag- en berättelse efter Fogelström”, med Teater Reflex. Vad finns det för sånger om Stockholm som vi kan sjunga, frågade hon sig.

– Hur många som helst, är svaret. Det var väldigt roligt att leta efter dem och välja bland dem, säger Maria Peters.

Maria Peters dirigerar.    Foto: Tommy Broeng.

Två konserter blir det, fredagen den 26 januari klockan 19.30 och lördagen den 27 januari klockan 15. På repertoaren finns låtar av bland andra Laleh, Stefan Sundström, Kajsa Grytt,  Fritjof & Pikanen och Frida Hyvönen.

– Låten av Laleh är gammal, men känns fortfarande väldigt aktuell. Den heter ”Bostadsansökan”.  Fritjof & Pikanens är rappare. Deras låt heter ”En annan sida av stan” och handlar om kontrasterna – en del går ut på stan för att yoga, andra för att droga, säger Maria Peters.

Kajsa Grytt-låten är ”Låt oss gå en sväng” och Stefan Sundström-låten ”Grön grön” – en vision om en grönare och mer mänsklig stad, där gatorna tillhör människorna som har gott om tid för varandra.

– Och så sjunger vi Frida Hyvönens ”Min stad”. Den handlar om att ha flyttat till Stockholm och upptäcka att staden blivit  ens egen, säger Maria Peters.

Självklart har Teaterkören inte missat den superlokala låten ”Hon bor i Hammarbyhöjden” av bluegrassdoftande Spinning Jennies.

Totalt 130 män och kvinnor sjunger i Teaterkören, som numera är uppdelad i två. Till Teaterkören fredag är alla välkomna i mån av plats, medan det är antagningsprov till Teaterkören onsdag. Det är Teaterkören onsdag som uppträder nästa helg.

Biljetter krävs till konserterna

Fakta

Två konserter ges på Teater Reflex

Aktuellt: Teaterkören onsdag ger två konserten ”I mitt Stockholm”.

Plats: Teater Reflex i Kärrtorp.

Tider: Fredag den 26 januari klockan 19.30 och lördag den 27 januari klockan 15.

Biljetter: Kan köpas via sajten teaterkoren.se

Om Teaterkören: Totalt har kören 130 sångare, både män och kvinnor. 60 sjunger i Teaterkören fredag och 70 i Teaterkören onsdag. Till den senare görs ett antagningsprov. Körledare är sångpedagogen och musikern Maria Peters.

Stil: Teaterkörerna sjunger pop, visor och folkmusik från hela världen. Färg, glädje och det fysiska uttrycket är viktigt.

Källa: Teaterkören
Visa merVisa mindre