Teater spelas i kärr i Kärrtorp och Bagis

Möt mytologiska varelser, förklä dig till en fågel, eller upplev att vara ett träd. Nästa helg är det premiär på föreställningen Kärrkosmos – en interaktiv ljudinstallation som utspelas i ett kärr.

  • Publicerad 14:35, 16 aug 2018

– Ett kärr är en väldigt rik plats. Där finns en fantastisk natur och en massa historia och mytologi, säger Katja Seitajoki, föreställningens koreograf och regissör.

Under augusti och september spelas Kärrkosmos i Kärrtorp och Bagarmossen. Där får barn och vuxna utforska vilken roll människan har i naturen och sätta sig in i både djurs och växters perspektiv.

Föreställningen börjar med en bussresa från Unga Tur i Kärrtorp eller en promenad från Bagarmossens Folkets hus. Sedan är det dags att ta på sig hörlurar och under guidning vandra ut i kärret och se vad som väntar.

– Kärret har ansetts som en lite läskig plats där det kan finnas både näckar och monster. Man har varit lite rädd för kärr. Vi ser det mer som plats att närma sig och sjunka in, säger Katja Seitajoki.

Samtidigt uppmanas mindre barn att gå i en vuxens sällskap just för att vissa delar av föreställningen kan upplevas som lite läskiga.

Får man möta näcken?

– Kanske inte näcken men något åt det hållet, en mossvarelse som stiger upp ur mossen.

Vad vill ni förmedla?

– Det pratas mycket om klimat och katastrofer. Vi tycker att det är viktigt att närma sig naturen och umgås med den. Det är inte säkert att man har varit i ett kärr tidigare. Det är ofta ett område som man inte går till för att det är lite läskigt och vått.

– Men kärret är en viktig del av vårt ekosystem. Det här är en lekfull naturvandring med konstnärliga inslag.

Vad är mest spännande i föreställningen?

  Att publiken får ta olika slags perspektiv. Till exempel kamouflera sig som en fågel i kärret, fantisera att de är ett rådjur som gömmer sig eller ett träd. Eller att själva bli kärret. Det handlar om att bli utmanad och se naturen från ett perspektiv som inte är människans, säger Katja Seitajoki.

Föreställningen vänder sig till deltagare mellan 7 och 100 år. Och de som är med rekommenderas regnkläder och stövlar.

– Det är en interaktiv teaterföreställning. Det finns ingen scen och ingen publik utan man är i kärret tillsammans och får räkna med att man kan bli blöt, säger Katja Seitajoki.

Föreställningen spelas av Arena Baubo i samarbete med Unga Tur och Bagarmossens Folkets hus.

Fakta

Speltider och mötespläter för föreställningarna

Kärrtorp

Unga Tur/ Turteatern

Lördag 25 aug kl 14.00

Fredag 31 aug kl 18.00

Fredag 7 sep kl 18.00

Lördag 22 sep kl 14.00

Lördag 29 sep kl 14.00

Bagarmossen

Bagarmossens Folkets Hus

Lördag 1 sep kl 14.00

Söndag 2 sep kl 14.00

Lördag 8 sep kl 14.00

Visa merVisa mindre