Förtvivlan. Hekabe, som spelas av Maria af Klintberg, har precis förlorat sin man man när grekerna har erövrat Troja. Foto: Sacharias Källdén

Teater Sláva spelar klassisk grekisk tragedi

Det handlar om krig, förlust och hämnd när Teater Sláva sätter upp den grekiska tragedin Trojanskorna i Tonsalen. "Det är teman som är lika aktuella i dag", säger skådespelerskan Sanne Skjuvik.

  • Publicerad 17:03, 3 dec 2021

Grekerna har precis erövrat Troja och alla män har stupat. Kvinnornas öde är att bli slavinnor åt grekerna.

Trumslagen låter olycksbådande och kören stämmer in i en trollbindande ton. Drottningen Hekabe lyfts av de andra och svävar över scengolvet innan hon landar på golvet.

"Kom på fötter, stig upp olycksaliga kvinna".

Maria af Klintberg, som spelar huvudrollen Hekabe och är teaterchef för teater Sláva, har blicken fäst i fjärran.

Det är en av de inledande scenerna i föreställningen Trojanskorna.

– Det börjar med att hon har förlorat allt. Och sedan blir det bara värre, säger Maria af Klintberg.

Ensemblespel. Teater Sláva sätter upp den grekiska pjäsen Trojanskorna i Tonsalen två helger i december. Sedan hoppas de få framföra pjäsen på fler platser. Foto: Sacharias Källdén

Klassiskt tema

I Trojanskorna är det kvinnorna som ges röst. Euripides visar på krigets grymheter och vad det gör med människor. Pjäsen fick en nyöversättning av Agneta Pleijel och Jan Stolpe för ett antal år sedan.

– Originaltexten skrevs 400 år före Kristus. Det är fascinerande att den fortfarande känns så aktuell, säger Sanne Skjuvik, som spelar Helena.

Temat är klassiskt. Det är krig, förlust och hämnd.

– Tyvärr är det lika aktuellt i dag. Det är bara att se sig om i världen, säger Sanne Skjuvik.

Ensemblen som består av åtta personer har alla arbetat med texten.

– Vi fick i uppgift av regissören Anna Azcárate att gå in oss själva och tänka på vad vi känner så starkt för att det skulle få oss att vilja förgöra någon. Det är viktigt att inte tänka att det handlar om de andra, de onda, utan att det finns i oss alla, säger Maria af Klintberg.

Slag. Elin Tisell slår på den stora trumman. Musiken, som alltid är viktig i Teater Slávas föreställningar, är nyskriven av Kefas Berlin. Foto: Sacharias Källdén

Hoppas på turné

Föreställningen är kanske inte det som man mest förknippar med Teater Sláva. Många associera kan gruppen med eld- och musikkonserter.

– Det här är en väldigt textburen pjäs, vilket vi kanske inte brukar spela. Det var kul att jobba mycket med text och lägga till nyskriven musik och rörelse.

Föreställningen har premiär den 3 december i Tonsalen i centrala Huddinge. Den blir två föreställningar samma helg och ytterligare två helgen därpå. Sedan hoppas ensemblen få ta med föreställningen ut på turné.

För den som missar pjäsen nu kommer det att bli fler chanser.

– Vi spelar pjäser länge. Vi kommer säkert att spela den här i Tonsalen igen till våren och till hösten och igen och igen, säger Maria af Klintberg.

Hemmaplan. Föreställningen spelas på Teater Slávas hemmascen Tonsalen i centrala Huddinge. Foto: Sacharias Källdén

Det här är Teater Sláva

Teater Sláva är en fri teatergrupp som funnits i 25 år.

Teater Sláva är en fysisk och musikbaserad teater som gör föreställningar, konserter och pedagogik fyllda med röst och rörelse för barn som vuxna över hela världen. Ensemblen arbetar mycket med körutryck i röst och rörelse.

Teatern har en fast ensemle och en egen scen i Tonsalen nära Huddinge centrum.

Pjäsen Trojanskorna har premiär den 3 december. Den blir två föreställningar samma helg och ytterligare två helgen därpå.

Ensemblen hoppas därefter på att få ta med föreställningen ut på turné.

Visa merVisa mindre