I väntan på vadå? Foto: Tommy Broeng

Teater Reflex i Kärrtorp – 5 år av kreativ nollbudget

Nu har det gått precis fem år sedan Teater Reflex flyttade in på biografen Reflexen mitt i Kärrtorp. För att fira bad vi producenten Kajsa Nordin lista fem minnesvärda händelser. Så här skapar du konst med noll budget.

  • Publicerad 10:41, 4 dec 2015

Foto: Tommy Broeng

2010: ”Mina drömmars stad”

– Det var vår första föreställning på Reflexen. Vi var 80 personer på scen och alla kostymer, gjorda av Paulina Åhnberg, var sydda av gamla jeans som vi hade tiggt ihop. 

Foto: Tommy Broeng

2012: ”I väntan på vadå?”

– En gång skulle en av skådespelarna snabbt krypa över scenen, ner genom luckan i golvet, ut på andra sidan, och lyckades bryta tån mitt under en föreställning. Han spelade ändå klart!

Foto: Tommy Broeng

2012: ”13-dagsafton”

– Den utspelade sig i en däckverkstad. Vi tiggde ihop 200 bildäck och stod på torget i Kärrtorp och tvättade dem med såpa innan vi tog in dem. Luckan i golvet fungerade som verkstad. Eftersom det är trångt i logen satt många under scenen och väntade på entré. Utan pengar får man utnyttja alla möjligheter som lokalen erbjuder.

Foto: Jonas Jörneberg

2013: ”Den goda människan från Sezuan”

– Här hade vi låtit en svetsare gör ett växthus i järn. När växthuset skulle in genom Reflexens trånga gångar in på scenen fastnade det, efter flera timmars försök fick vi tillslut såga isär det för att få in det genom dörren. Sedan fick vi svetsa ihop det igen på scenen.

Foto: Reflexen

2015: ”Det går inte – en omöjlig komedi”

– Vi firar vårt jubileum med en ny föreställning, som har premiär den 4 december. Det är en en politisk saga för vuxna, inspirerad av legenden om Robin Hood. Vi har redan samlat ihop ett hundratal lastpallar... Som sagt: vi har inte gott om pengar direkt. I taket hänger strålkastare som hängt med sedan Tältprojektet. Och det var 38 år sedan!