Försvinner. Teater Pero lämnar lokalen på Sveavägen den sista juni. Foto: Mimmi Epstein

Teater Pero tvingas lämna Sveavägen

På grund av sviktande ekonomi tvingas Teater Pero lämna sina lokaler på Sveavägen efter 27 år på adressen. Gruppen kommer att fortsätta turnera och göra gästspel på andra scener. Nu letar de en ny lokal för kontor och förråd.

  • Publicerad 16:55, 20 maj 2020

I 27 år har Teater Pero hållit till i lokalen på Sveavägen 114 som byggdes som en biograf. Där har man varje år spelat cirka 120 egna barnföreställningar och haft 100 gästspel. För att finansiera scenen har teatergruppen turnerat runtom i landet och internationellt, men coronapandemin har ställt till det.

– Vi har tappat evenemang och kan inte lita på att vi kommer att kunna turnera i höst, just nu är vår verksamhet i princip förbjuden eftersom vi inte får samla folk. Därför kan vi inte bära kostnaden för lokalen, säger Cecilia Meeuwisse, producent på Teater Pero.

Barnen gör egen musikal på anrik scen

2018 fick teatern Stockholms stads hederspris i kategorin "kulturarbete för barn och unga" och många har nu reagerat över att teatern måste lämna lokalen.

– Vi har fått så otroligt mycket kärlek och pepp från både privatpersoner och kolleger i branschen. Härom dagen var det någon, vi vet inte vem, som hade hängt en blombukett på ytterdörren, säger Cecilia Meeuwisse, och fortsätter:

– Det känns jättekonstigt att lämna lokalen. Vet vet inte hur det kommer att kännas sen, kanske kommer vi att bli lite identitetslösa och tappa en del av stoltheten som det har inneburit att spela på vår egen scen.

Teater om olikheter ska inspirera Vasastans yngsta

Teatergruppen kommer inte lägga ner verksamheten, utan kommer att fortsätta turnera och göra gästspel på andra scener. Nu letar man nya lokaler.

– Vi kommer inte att kunna ha en egen scen men ett kontor och ett förråd. Sen kommer vi att dyka upp lite här och var. Vi kommer att fortsätta synas och åka ut till förskolor och skolor, säger Cecilia Meeuwisse.