NEDLÄGGNINGSHOTAD. Fria Teatern risker att tvingas stänga. Konstnärliga ledaren Birgitta Sundberg är orolig. Foto: Jannie Flodman/Per Brandt

Teater på Kungsholmen hotas av nedläggning

Fria Teatern hotas av ledläggning i coronakrisen. Nu hoppas de på en insamlingskampanj för att kunna finansiera hyran kommande år.

  • Publicerad 07:00, 24 nov 2020

Det kryllar inte av teaterscener på Kungsholmen direkt, och nu riskerar ett av namnen på den korta listan att strykas.

Tidigare i våras tvingades Fria Teatern lämna sitt högkvarter i Högdalen som de hade haft i 40 år, på grund av hyreshöjningar. Nu riskerar de att även tvingas lämna deras lilla scen på Bergsgatan 11 som de haft sedan 2002. Anledningen, som på många andra håll, stavas coronapandemin.

Här är Kungsholmens Broadway - i miniatyr

– Vi har inte kunnat spela teater på nästan hela säsongen, bara lite i början. Vi sitter fast, ingen vill eller ska ju gå på teater. Det är inget konstigt i besluten men för oss som har den här typen av verksamhet är det som döden. Jag vet inte hur det ska gå. Vi väntar på bättre tider, men samtidigt måste vi betala hyran, säger Birgitta Sundberg, konstnärlig ledare på Fria Teatern.

– Vi har även en liten filmklubb som alltid varit hos oss, men inte ens de har varit där. Men det är inte bara vi små som säger det här, även de stora teatrarna vet inte hur det ska gå.

Nu har teatern därför lanserat en insamlingskampanj på sin Facebook-sida där målet är att få in 250 000 kronor för att finansiera hela nästa års hyra för att skapa en liten trygghet inför framtiden. Framtidsvisionen är att ha en "blomstrande kvartersteater" skriver teatern.

Har ni försökt få hyreslättnader?

– Vi har inte legat på så mycket men vi kommer ta upp det. Men samtidigt är det en liten bostadsrättsförening så vi kan inte bara säga att de ska betala vår hyra, det är inte rimligt.

Det är många kulturverksamheten som lider stort i coronakrisen. Borde staden eller staten göra mer?

– Det är kanske mer staten som har ansvar. Vi är lite uppjagade kring hur det ska gå. Vi fick hoppa av lokalen i Högdalen, som fortfarande står tom, och vi har satsat mycket på den här lilla teatern som vi trodde skulle bli bra. Och så kommer det här.

Om ni inte får in pengarna, tvingas ni lägga ner då?

– Ja då kan vi inte göra något. Det skulle vara jättetråkigt. Jag har hört att en och annan ska skicka pengar och att jag vet att folk vill att vi ska finnas här, det har vi märkt genom åren. Men det är mycket pengar som ska in och det är en jättekonstig situation.