Skådespelarna Björn Ingi Hilmarsson och Daniel Söderlind pratar favoritfärger med Oliver Winberg och Max Arsovski efter föreställningen ”Vit”. Foto: Karin Nilsson

Teater om olikheter ska inspirera Vasastans yngsta

Under en månad har barnen på Norrmalms kommunala förskolor vallfärdat till Teater Pero. Vi hängde med förskolan Midgård och såg föreställningen ”Vit”.

  • Publicerad 07:43, 13 feb 2015

Scenen inne på Teater Pero är helt vit, skådespelarna vitklädda, stolar och tält vita. Ett femtiotal barn från förskolan Midgård, iklädda gula västar, går på led in i lokalen och tar plats på bänkarna för att se föreställningen som passande nog heter ”Vit”.

– Den handlar om två personer som lever i en helt vit värld och som gör allt för att se till att den förblir vit. Och så faller det ner ägg från h­imlen som de två personerna tar hand om. En dag faller det ner ett ägg som inte liknar de andra. Det blir mer och mer komplicerat att hålla allt vitt, säger Daniel Söderlind som spelar karaktären ”Bomull”.

Föreställningen har precis börjat och Daniel Söderlind sitter på en vit stol och virkar en vit mössa. Barnen, som är mellan två och sex år, sitter tysta, koncentrerade.

– Att spela för barn är fantastiskt. De reagerar direkt och man får veta om man har tappat deras intresse, säger Björn Ingi Hilmarsson, som spelar ”Rynkan” i föreställningen.

Skoj och kramar

”Rynkan” och ”Bomull” skojar på scenen och när de kramas kramar flera av barnen varandra. Karaktärerna fångar vita ägg men så faller det ner ett ägg i en annan färg som ”måste slängas”.

”Stackaren som inte har någon mamma” hörs från den engagerade publiken.

För många av barnen är det här den första teaterupplevelsen. Under januari och nu i februari har förskolebarn i kommunala förskolor på Norrmalm fått gå och se föreställningar på Teater Pero, vilket är i linje med Stockholm stads kulturprogram för barn, ”Kultur i ögonhöjd”. Där slår staden bland annat fast att barn har rätt till professionella kulturupplevelser.

– Alla barn på Norrmalms kommunala förskolor utom de allra yngsta har fått chansen att få se ”Vit” och en annan föreställning som heter ”Nära ögat”, säger Ditte Johansson, förskolechef för Matteus förskolor där Midgård ingår.

Ella Broander Flodin är förskollärare på Midgård och tror att barnen kommer att hämta inspiration från föreställningen.

– De får många intryck och det sätter i gång olika saker hos olika barn. I slutet av föreställningen delades det ut vykort som går att färglägga och barnen har redan börjat tänka på vilka färger de ska använda.

– De kommer säkert att bli inspirerade att göra egna föreställningar också. En stor och viktig del av barnens kulturliv är det vi gör på förskolan, barnens skapande och traditioner som till exempel förskolans dag, säger Ditte Johansson.

Vill börjar med teater

Max Arsovski och Oliver Winberg, båda fyra år, är två av alla barn som samlats i foajén för att klä på sig ytterkläderna efter föreställningen. De verkar nöjda.

– Det bästa var när Bomull smög ut från kojan och tog upp ägget som de hade kastat, säger Oliver, som själv kan tänka sig att spela teater.

– Jag har faktiskt en clown-näsa hemma som jag kan ta med till förskolan. Då kan andra barn få låna den också, säger Oliver.

”Bra förstagångsteater”

Skådespelarna Daniel Söderlind och Björn Ingi Hilmarsson tror att det är viktigt att barn får se teater.

– De behöver alternativ till Ipad och tv. Att de får se något som sker på riktigt, framför dem. ”Vit” är en väldigt bra förstagångsteater. 2,5-åringar förstår berättelsen, säger Daniel Söderlind och fortsätter:

– Den handlar om värdet i olikheter och om vikten av att vara öppen för det som är annorlunda. Att se någonting vackert i det som avviker.

Kultur i ögonhöjd

Programmet bygger på förskolans läroplan, Stockholms förskoleprogram och FN:s barnkonvention.

Några av målen:

Barn och unga i Stockholm har god och likvärdig tillgång till professionella kulturupplevelser. De har dessutom rätt till eget skapande tillsammans med p­rofessionella vuxna.

Kultur, estetik och skapande är en integrerad del i lärandet.

Barn och unga har inflytande över och delaktighet i sitt kulturliv.

Visa merVisa mindre

Teater Pero

Ligger på Sveavägen 114 och bildades 1983 av Roger Westberg och Peter Engkvist som fortfarande är konstnärlig ledare. På Pero spelas teater för alla: barn, ungdomar och vuxna.