Barnens röster har tystnat i Saltsjöbadens gamla kommunhus. Mopp, skurhink och dammsugare står parkerade i ett hörn. Läktaren har packats ihop och kontoret städats ur.

Teater Fredag har tvingats ställa in hundratals föreställningar under pandemin. Samtidigt har Nacka kommun skurit ner sitt bidrag till teatern: från 400 000 kronor 2019 till 300 000 kronor 2020 till 250 000 kronor 2021.

– Det blev fler föreningar som sökte och fick dela på bidragspotten. Skulle vi ha gett Teater Fredag mer pengar hade ju någon annan förening blivit utan, säger kulturnämndens ordförande Richard Wendt (M).

Kraftigt höjd hyra

Nacka kommun sålde Saltjöbadens gamla kommunhus 2014. Den nuvarande ägaren Kascar kommer från årsskiftet att höja hyran för Teater Fredags lokal från 130 000 kronor per år till 210 000 kronor. Nyligen meddelade dessutom Kulturrådet att man inte ger Teater Fredag något stöd 2022.

Efter 15 år tvingas Teater Fredag lämna lokalen den sista oktober. Teatern kommer att fortsätta turnera under hösten med uppsättningarna Glömstället och Världens mesta Ester. Men på sikt är Anders Alnemark som grundade Teater Fredag 1986 rädd att Teater Fredag tynar bort.

– Tar de alla stålar och lokalen så går det ju inte att fortsätta, säger Anders Alnemark.

Nacka kommun gjorde ett överskott och på 640 miljoner kronor 2020 och sänkte skatten med 20 öre per intjänad hundralapp. Kommunen utsågs nyligen till Sveriges stabilaste kommun när det gäller utbildningsnivå, arbetsmarknad, demografi och ekonomi av konsultbolaget WSP. Och tidningen Fokus rankar Nacka som Sveriges bästa kommun att leva i, näst efter Lomma. I kommunal ekonomi, utbildning och trygghet får Nacka topplaceringar men när det gäller kultur och fritid halkar kommunen ner till plats 249 bland landets 290 kommuner.

– Nacka är ju landets 16:e största kommun och borde kunna ligga på plats 16 när det gäller kultursatsningar. Jag tycker att man borde ha råd att ha en barnteater, säger Anders Alnemark.

Richard Wendt tycker inte att Nacka kommun har något del i att Teater Fredag lämnar Saltsjöbaden.

– Det är ju deras val. De har ju bedrivit en bra och fin verksamhet.

Kan kommunen erbjuda dem någon annan lokal?

– De är välkomna att höra av sig till vår lokalförsörjning. Men vi har inga scener som står lediga och väntar på att någon ska komma och spela. Kanske kan de höra av sig till Saltsjöbadens teater eller Dieselverkstaden och försöka skapa samarbeten med dem?

Nacka kommun har under pandemin gett idrottsföreningar samma aktivitetsstöd som före pandemin trots att de tvingats ställa in flera träningar. Men Richard Wendt ser det inte som Nacka kommuns uppgift att ge extra pandemistöd till Teater Fredag och andra kulturverksamheter.

– Staten har ju gått ut via kulturrådet och betalat ut stöd. I Nacka har vi gett extra stöd till bibliotek och kulturhus.

Vad tycker du om de tvingas lägga ner?

– De är ju de själva som bedriver verksamheten som får avgöra när de inte kan fortsätta längre. Allt kan ju inte vara finansierat av skattepengar. Då kanske de har en produkt som inte efterfrågas och kan ta betalt för, säger Richard Wendt.

Anders Alnemark har låga förhoppningar om Teater Fredags möjlighet att överleva.

– Tar de allt syre och drar av dig byxorna så går det ju inte att fortsätta.