Teamet från Kallhäll redo för EM i hinderbana

Varje vecka tränar de tillsammans både utomhus och på Extremfabriken i Kallhäll. Och träning ger färdighet. Nu åker nästan hela Team Extremfabriken till EM i Obstacle Course Race i Esbjerg, Danmark, den 29 juni–1 juli.

  • Publicerad 14:00, 21 jun 2018

– Ja, vi är drygt 20 i teamet och 17 av oss har kvalat in till EM och ska åka dit, säger Toni Larsson, instruktör och den som tog initiativ till Team Extremfabriken i november 2016.
Efter drygt ett och ett halvt år har man vuxit ”i lagom takt” och är ett stadigt gäng på drygt 20 personer i åldern 18–48 år som, utöver en stor mängd träning på egen hand, tränar tillsammans två gånger i veckan.

”Bär eller släpar saker uppför en backe”

– Vi kör en gång i veckan på Extremfabriken och en gång i veckan utomhus. Då är vi oftast på olika ställen i Järfälla. Det kan vara skolgårdar eller lekplatser – det är bara att ha fantasi – eller så kär vi styrka och bär eller släpar saker uppför en backe till exempel, säger Toni Larsson.
Träningen har alltså gett resultat. När den stora OCR-tävlingen Runmageddon, med cirka 5 000 deltagare, avgjordes i Krakow i Polen i maj plockade de elva deltagarna från team Extremfabriken hem ett antal individuella medaljer och ett silver i lagtävlingen.

Team Extremfabriken på Runmageddon i Krakow, med elva deltagare och en supporter. Foto: Privat.

17 från laget drar till EM i Esbjerg

Dessutom kvalade en hel del av dem in till EM som avgörs i Esbjerg den 29 juni–1 juli. Andra har kvalat in vid andra tävlingar så totalt är de 17 stycken från teamet som reser till Danmark i mitten av nästa vecka. Hur det går där vågar dock inte Toni Larsson sia om.
– Det är svårt att säga. Vi har en stor fördel i Sverige, och i laget, eftersom vi har många tekniskt krävande lopp här. Men jag vet också att det kommer att vara många mentalt jobbiga hinder, sådana som kräver hopp över stora avstånd. Det enda jag vet är att alla som kommer genom banan med armbandet i behåll, vilket betyder att man har klarat alla hinder, är riktigt starka OCR-löpare.

Många har även kvalat in till VM

I oktober avgörs OCR-VM i London och även dit har många, omkring 15, från Team Extremfabriken kvalat in. Men först ska hinderlöparna från Kallhäll ta sig igenom den danska EM-banan nästa helg – och helst med ett armband runt handleden.