BLING. Ordföranden Deqa Abukar och grundaren Adnan Yousuf. Foto: Privat

Tävling ska locka fram lokala entreprenörer

Kistabaserade Bling vill att entreprenörskap ska lösa samhällsproblem. Nu håller organisationen i en tävling som ska sätta fart på kreativiteten i Järva.

  • Publicerad 09:55, 27 apr 2018

Sedan 2013 har Kistabaserade organisationen Bling verkat för att förbättra samhället genom entreprenörskap. Deras syfte är att människor ges verktyg så att de själva kan lösa  integrationsproblem, sociala och ekonomiska problem.

– Entreprenörskap är ett jättestort verktyg. När du har ett jobb bidrar du med skattepengar. Men om du är i en position där du själv skapar jobb, har du större inflytande i samhället, framförallt i näringslivet och för en jämlikare ekonomi, säger Husbybon Deqa Abukar, ordförande i Bling.

Men enligt Bling behöver inte en entreprenör vara en företagare. Det kan lika gärna vara en eldsjäl i en förening.

– Eldsjäl eller företagare, det är brett. Vi försöker få bort definitionen med att det ska vara någonting med vinstsyfte, säger Deqa Abukar.

I sommar ska de utlysa en tävling som ska samla in så många bra och innovativa idéer i Järva som möjligt. Under hösten får idémakarna hjälp av Bling med att utveckla sina koncept genom exempelvis mentorer. Till slut får tre vinnare dela på en prissumma och det kommer också finnas investerare som kan välja att spendera pengar på olika idéer.

Tävlingen är också tänkt att skapa lokala förebilder. Det finns nämligen en stor fördel med att Järvaborna själva skapar massor av idéer, snarare än att någon kommer utifrån och ska försöka påverka samhället.

– Det som händer när man skapar något eget är att man vill förvalta det och ta hand om det. Det blir som ditt barn. När man skapar något eget får det en större påverkan, säger Deqa Abukar.

Deqa Abukar har själv haft sin mor som förebild som verkade som entreprenör och går nu lite i hennes fotspår, så Deqa vet vad som krävs för att lyckas.

– Först och främst måste man tro på sig och inte låta någon annan definiera vem man är. Det är bra att ha en mentor som tror på idén och kan öppna dörrar och nätverka.

Tävlingen blir förhoppningsvis inte en engångsföreteelse.
– Vi vill skapa en plattform och skulle vilja göra det här varje år.
 

MER Bling

Deqa Abukar är 24 år och är ordförande i Bling. Hon bor i Husby

Adnan Yousuf är 27 år och grundare av Bling. Han bor i Upplands Väsby, men har också en bakgrund i Järva.

Bling jobbar löpande med att hjälpa Järvabor att göra verklighet av sina idéer genom gratis affärscoaching.

Visa merVisa mindre