Tavlan målades av den expressionistiska konstnären Gabriele Münter som var en av förgrundgestalterna av Münchens avant-gardescen. Foto: Läsarbild Privat

Tavla på Stocksundsgata såldes för miljonbelopp – i Tyskland

Den tyska konstnären Gabriele Münter bodde en tid i Stocksund i början av 1900-talet. Här målade hon både porträtt och landskap. En av hennes tavlor har nu sålts för miljonbelopp i Tyskland.

  • Publicerad 15:48, 2 sep 2019

– Det var bra betalt för en gatstump i Stocksund men det ingick ju ett hus också, säger Håkan Johansson.

Under sommaren fick Håkan Johansson (KD) ett mail från sina vänner boende i Tyskland. De undrade helt enkelt om Håkan visste vilken väg som konstnären Gabriele Münter hade målat av.

Tavlan på Stocksundshuset såldes på en auktion i Tyskland och gick för hela 166 000 euro – nästan 1,8 miljoner kronor med dagens valutakurs.

1916 hette denna korsning Vasavägen/Frejavägen.

Håkan Johansson blev nyfiken och bad Stocksunds hembygdsförening, Amorina, att ta reda på mer. Och det dröjde inte länge innan Lennart Westerblad från hembygdsföreningen svarade honom.

Lennart Westerblad hade fått fram att Gabriele Münter under sin tid i Stocksund bodde hos Signe och Sigurd Hallberg i villa Solinge som ligger Vasavägen 27. Signe finns avmålad på minst två tavlor av Münter. En av dem såldes under 2010 för 120 000 kronor.

Var kärlekspar med Kandinsky

Gabriele Münter levde mellan 1877 och 1962 och bodde i Stocksund 1916. Anledningen till att hon kom till Sverige var att hon här, på neutral mark, hoppades kunna sammanstråla med sitt hjärtas vän, konstnären Wassily Kandinsky, som då hade flytt hem till Ryssland vid första världskrigets utbrott. 

Münter skrev till Kandinsky att hon bodde hos en familj som var väldigt snäll mot henne. När sedan Kandinsky kom till Stockholm fortsatte deras intensiva umgänge och närvaro i Stockholms kulturella nöjesliv.

De bägge ställde ut på Carl Gummessons galleri på Strandvägen i Stockholm.

Tavlan från Stocksund

Den över hundra år gamla tavlan som såldes på auktion i Tyskland heter ”Strasse in Stocksund” och föreställer ett rött hus på den väg som numer heter Sturebacken.

Tavlans storlek är 60 x 46 centimeter och är målad i olja. Huset står kvar än i dag och även flaggstången står kvar på samma ställe som för hundra år sedan.

Delar av Stocksunds historia hänger alltså på en vägg någonstans i Tyskland. Och den nya ägaren var också beredd att betala mycket pengar för den historien.