Sabina Seifert, Victoria Sundqvist och Jessica Sörensson har arbetat som tatuerare i flera år och har tröttnat på sexism, rasism och sunkiga attityder i branschen. Nu har det startat sitt eget ställe. Foto: Maja Brand

Tatuerarna som fick nog av sexism – öppnar feministisk studio

Tre kvinnliga tatuerare fick nog av sexism och snubbar på mansdominerade studios. Nu satsar de på stöttande systerskap på sitt eget ”Queendom” istället.

  • Publicerad 18:30, 15 dec 2016

Tänk dig en arbetsplats där kvinnliga kollegor döms ut för att de anses skapa ”drama”, där det garvas när en tjej kallas ”hora” och där arbetsgivare som söker folk skriver ”inga kvinnor” i annonserna.

Exemplen är hämtade från den mansdominerade tatueringsbranschen där Victoria Sundqvist, Sabina Seifert och Jessica Sörensson har jobbat de senaste åren.

De har alla möts av sexism på tidigare arbetsplatser.

– Exemplet med annonserna där man skrev att man inte vill ha kvinnliga tatuerare är från Tyskland där jag började som lärling 2008. I Sverige är det mer subtilt, som att man gör plats för en tjej för att vara ”snäll” eller för att det är ”mjukare och trevligare med tjejer på jobbet”, säger Jessica Sörensson.

"Väggar täckta av bilder på nakna tjejer"

Men sexismen är också fortfarande väldigt öppen, menar Victoria Sundqvist.

– Hela väntrummet i en studio där jag jobbat var täckt av bilder på nakna tjejer. Jag blev rabiat och såg till att de nog ner allt. Man behöver ha väldigt mycket skinn på näsan för att jobba som kvinna i den här branschen, säger hon.

Jessica Sörensson håller med:

– Man måste vara tuff och ”bli en snubbe” för att inte dömas ut som kvinna. Vill du vara med får du tåla det här typ, säger hon.

Studio för systerskap

I början av hösten lyfte Victoria Sundqvist idén att starta eget med Sabina Seifert. De jobbade redan på samma studio, tillsammans med sju män, och hade båda lessnat på attityderna.

En vecka senare skrev de på kontraktet för en källarlokal på Krukmakargatan där deras studio ”Queendom” ligger nu. Jessica Sörensson anslöt sig efter att ha sett de sökte kollegor i sociala medier.

– Vi vill skapa en motpol som präglas av systerskap där vi tar hand om varandra och stöttar vandra. Vi vill gärna lyfta fram andra kvinnor också som jobbar inom konst och kultur. Vi vill visa att man kan ta plats som tjej, vara kaxiga och göra skillnad, säger Victoria Sundqvist.

LÄS MER: Tatuerare med rättvisepatos

Tidigare kollegor och annat branschfolk har stöttat med ”goda råd”. Det har varit mycket mansplaining, enligt Victoria Sundqvist.

Branschfolk provocerade

Jessica Sörensson fick höra att ”så mycket östrogen på ett och samma ställe inte kan vara bra” och Sabina Seifert ”att de nog inte skulle få mycket kunder” eftersom de bara var tjejer i studion. Bara namnet ”Queendom” har provocerat.

– Jag fick tips av en man som var genuint oroad för att det skulle upplevas för exkluderande så han tipsade om andra namn han tyckte var bättre. Men hallå, hur många ställen heter något med ”king”, säger Victoria Sundqvist.

Tatuerarna själva är övertygade om att Queendom behövs, också för kundernas skull. Målet är att alla ska känna sig välkomna hit, oavsett om man gör sin första tatuering eller börjar på en ryggtavla. 

– Jag vet många tjejer som inte vågat säga hur de vill ha sina tatueringar och som suttit jättenervösa, helt tysta och gått ifrån studion missnöjda för att tatueraren haft dålig attityd, inte pratat med dem eller varit hårdhänt, säger Sabina Seifert.

Finns det några motiv ni aldrig skulle gå med på att tatuera här?

– Ja, rasistiska motiv. När jag var lärling försökte någon få mig att göra en Ku Klux Klan-grej men jag har svårt att se att folk med de värderingarna kommer att komma hit, säger Victoria Sundqvist.

LÄS ÄVEN: Hon ger ett bestående intryck

I en källarlokal på Krukmakargatan har Sabina Seifert, Victoria Sundqvist och Jessica Sörensson sin studio, där de också vill att andra kvinnliga kulturutövare ska få ta plats. Foto: Maja Brand

Underjordiskt drottningsskap

Vad: Tatueringsstudion ”Queendom” har öppnats i höst av Victoria Sundqvist, Sabina Seifert och Jessica Sörensson.

Var: Krukmakargatan 57, Södermalm

Vad: Underjordisk och feministisk tatueringsstudio, fri från sexism, rasism och andra fördomar. Målet är att vara något mer än en tatueringsstudio, där kvinnliga utövare inom konst och kultur får ta plats.

Visa merVisa mindre