Tatuerare med rättvisepatos

Skäggiga Damen är inte som andra tatueringsstudios: de är ett feministiskt kooperativ med samhällsengagemang. Och har medvetet valt att jobba i Bagis. "Förorten ska leva”, säger Sorella Tavares.

  • Publicerad 09:34, 16 maj 2015

Maria Carlsson rör inte en min när Lisa Glans sätter nålen i hennes vänsterarm. Det är ett porträtt av en ung Bob Dylan som ska förevigas på huden. Hon bor i Liljeholmen, men efter rekommendationer från en polare har hon åkt till Bagarmossen, och studion Skäggiga Damen för att skaffa sin första tatuering.

– Vi märker att det är många kunder som tycker att det är skönt att vi bara är kvinnor som jobbar här. Att vi har en trevlig stämning och inte är dömande på något sätt, berättar Sorella Tavares, som tillsammans med Lisa Glans och Erika Guwallius tatuerar på Skäggiga Damen.

Uttalad feministisk profil

Studion har legat i Bagarmossen sedan 2011 och har snabbt blivit omtalad. Mycket av snacket härstammar från att Skäggiga Damen drivs som ett kooperativ med uttalad feministisk profil. De kan ha män som gästtatuerare – ”det här är inte ett separatistiskt rum” – men än så länge är det bara kvinnor som kan bli medlemmar i kooperativet och få en fast plats på studion.

– Ryktet gick snabbt. Om någon hör av sig och vill ha en tid när det bara är kvinnor i lokalen försöker vi fixa det. Det kan vara väldigt intimt att tatuera sig. Kunden kan ha särskilda idéer, bilder, eller en känsla som är lättare att förmedla till någon som har våra värderingar. Även många transpersoner dyker upp och upplever det som befriande att inte känna sig som undantag i vår studio, förklarar Tavares.

Tar politisk ställning

Hon berättar att klientelet är blandat, kommer från hela staden och att Skäggiga Damens tydliga politiska ställningstagande åt vänster inte skrämmer bort folk. För dem är det viktigt vad de kan göra, inte bara för det lokala samhället utan världen. På första maj körde de till exempel solidaritets-drop-in hela dagen där pengarna gick till fängslade spanska anarkister.

– Alla kan inte veta allt. Så om någon frågar ”vad är feminism” får vi en chans att snacka lite om det. Så sprider vi bra grejer.

Sorella Tavares, som tatuerat ungefär lika länge som Skäggiga Damen funnits, specialitet är dotwork, det vill säga att tatueringen byggs upp av enbart prickar. Ofta är motivet ett intrikat mönster. Hon kör även mycket för hand, alltså utan en eldriven maskin.

– Både jag och kunden blir mycket lugnare då utan det där höga, buzzande ljudet.

Självklart med kooperativ

Kooperativets medlemmar kommer alla från olika vänsterkretsar. Att det skulle bli just ett kooperativ var det aldrig något snack om.

– För oss är det en självklarhet att verka tillsammans på en arbetsplats. Den är ju till för oss som jobbar här. Att vi skulle starta var sin enskild firma, som är standard i tatueringsbranschen, var liksom aldrig aktuellt. Vi har en övertygelse om att göra saker på ett annorlunda sätt, att skapa vår egen vardag. Men visst, det var en stor omställning att gå från ett vanligt jobb till det här.

Lokal förankring

Sättet att vara, tänka, jobba återspeglas i att de öppnat upp i just Bagarmossen, trots att de inte bor här. Som ett sätt att ytterligare bidra till lokalsamhället anordnar de även utställningar med lokala konstnärer i sin källarlokal.

– Det är ett aktivt val att inte ligga inne i stan. Det är den här idén att kulturen måste spridas ut och att även förorterna ska leva. Och just Bagis är väldigt kreativt så det gör det extra skönt att vi har Skäggiga Damen här, att känna den kreativiteten finns i kvarteren.

Vad är ett kooperativ?

Det är en typ av ekonomiskt samarbete som kombinerar demokrati, socialt ansvarstagande med affärsutveckling.

Medlemmarna i kooperativet både äger och driver verksamheten. Vinst ses som ett medel – inte ett mål. Viktigare är att medlemmarnas ekonomiska, sociala och kulturella behov tillfredsställs.

Det som utmärker ett kooperativ är att varje medlem har en röst, precis som i en förening, oavsett hur mycket pengar de satsat.

Visa merVisa mindre