Targa Florio en våt dröm för bilälskare

Älskare av veteranbilar kommer att få sitt lystmäte när bilparaden Targa Florio Svezia rullar genom Haninge. Den dyraste kärran är en Ferrari värderad till 150 miljoner kronor. Skådespelaren Mikael Persbrandt är aktuell för start med sin något billigare Ferrari.

  • Publicerad 13:08, 13 apr 2017

Lördagen den 20 maj blir det fest i Haninge, åtminstone för de som gillar veteranbilar. Då arrangeras andra upplagan av bilparaden Targa Florio Svezia.

– Vi räknar med 150 samlarbilar, säger eventansvarige Ola Hoffsten. Den äldsta är en Auburn från 1932 som var en bil som uppskattades i Hollywood av dåtida kändisar som Rita Hayworth och Cary Grant.

En bil som garanterat kommer att väcka uppmärksamhet är en Ferrari 275 GTB från 1965.

– Det är en stockholmare som äger bilen. Han köpte den år 2000 för en och en halv miljon kronor och nu värderas den till 150 miljoner.

Hoppas på Persbrandt

En annan person som är svag för Ferrari är den kände skådespelaren Mikael Persbrandt. Han skulle ha varit med i fjolårets premiärupplaga av Targa Florio Svezia, men tvingades lämna återbud i sista stund.

– Jag hoppas han kommer i år i stället, säger Ola Hoffsten. I så fall kör han nog sin Ferrari som är värd cirka tre miljoner kronor.

Parad i maklig fart

Targa Florio Svezia  är ingen hastighetstävling. Fordonen framförs i maklig fart på kurviga och backiga asfaltsvägar på Södertörn. Sträckan är tolv mil, och körtiden blir cirka två och en halv timme. Starten är vid bensinmacken mittemot Port 73 och målet är beläget vid Årsta slott. Man stannar till vid några kontroller där det blir frågesport.

Familjefest vid Årsta slott

Allmänheten kan givetvis kanta vägarna för att se paraden, annars blir det tillfälle att närmare kolla in bilarna vid Årsta slott där de parkeras efter paraden.

– Vi räknar med upp till 3 000 besökare, säger Ola Hoffsten. Det blir en fest för hela familjen med bland annat helikoptrar, ponnyridning och livemusik.

Fakta

Targa Florio är en av världens äldsta biltävlingar

Det första Targa Florio-loppet kördes 1906 över 446 kilometer på smala bergsvägar på Sicilien.

I mitten av 1920-talet var Targa Florio en av Europas viktigaste tävlingar, och 1955 blev loppet en deltävling i sportvagns-VM.

Så småningom drevs farterna upp och olycksriskerna ökade. Bilarna rusade fram genom små bergsbyar, och 1973 ströks tävlingen ur VM-kalendern av säkerhetsskäl.

Källa: Wikipedia
Visa merVisa mindre