Förra helgen gick höstens sista tur med Lidingöbanans museivagn. Turerna har gått den första söndagen i månaden under september, oktober och november.

– Närmare hundra resenärer passade på att åka med i söndags. Det är roligt att kunna visa upp ett historiskt exempel på hur man åkte Lidingöbanan förr, säger Thomas Lange, marknadschef vid Stockholms spårvägar.

Vagnen brukar köra varje år och åker hela vägen från Ropsten ut till Gåshaga brygga och tillbaka igen. Resenärerna stämplar in med sitt vanliga SL-kort.

–  Folk står och väntar på avgång när vagnen slamrar in. Många blir förvånade, en del glada och någon blir tårögd och kommer att tänka på gamla minnen eftersom de åkte med den här vagntypen till skolan för 50 eller 60 år sedan. Det är ett sätt att göra människor glada och väcka lite känslor.

Vagn från 1940-talet

Stockholms spårvägar kör museivagnen som formellt ägs av Stockholms spårvägsmuseum, tillhörande SL.

– Man började köra den här gamla vagntypen i slutet av 1940-talet. Det är den enda vagnen med den ursprungliga färgsättningen och av den ursprungliga typ som finns kvar på banan.

Museivagnen gör ett vinteruppehåll men planen är att den ska köra igen till våren med turer första söndagen i april, maj och juni.