Tar politiska debatten på fastande mage

En månads fastande är inget som stoppar Sara Kukka Salam i politiken. – Men att vara sitt bästa jag och prata nonstop i 30 graders värme när man fastar är såklart en utmaning, säger oppositionsrådet.

  • Publicerad 16:53, 12 jun 2018

Ramadan, den heliga fastemånaden inom islam, pågår sedan 15 maj och avslutas torsdag kväll den 14 juni med en tre dagar lång fest, Eid al-fitr. Under fastan avstår man mat och dryck mellan gryning och solnedgång.

Hur funkar kombinationen valarbete och fasta? Mitt i Solna ringde upp Sara Kukka Salam (S), länets enda muslimska oppositionsråd.

Hur har fastan varit?

– De första dagarna är alltid tuffast. Men sen ställer kroppen in sig. När jag inte fastar kan jag lätt bli lite grinig när jag inte ätit, men man förvånas över hur mycket kroppen klarar av. Att fasta är främst ett test för psyket, mycket handlar om inställning – om jag vet att jag inte får äta på tio timmar är det ingen poäng med att tappa humöret vid lunch.

Det var ju väldigt varmt i maj. 

– Ja, och eftersom det är valår har jag varit ute mycket på gator och torg. Att vara sitt bästa jag och prata nonstop i 30 graders värme, det är såklart en utmaning när man fastar. Men det har gått bra. Min egen släkt fastar ju i 45 grader i Pakistan!

Fastan bryts på kvällen, vad äter du då?

– Jag har ätit en del vegolasagne. Och så dricker jag mycket vatten. Innan ramadan började köpte jag hem en massa delicatobollar, jag trodde att jag skulle bli så sugen på det. Men när man inte ätit på 20 timmar är man mest sugen på ett glas vatten. Ramadan handlar mycket om att planera, jag dricker vatten och äter så det ska hålla så länge som möjligt dagen efter.

Påverkas ditt politiska arbete? Finns det några beslut du inte tar på fastande mage?

– Jag ser till att läsa alla handlingar på förmiddagen. Annars gör jag som vanligt. Förra veckan var det fullmäktige, ikväll socialnämnden. Kroppen och psyket klara mer än man tror.

Under ramadan ska man undvika konflikter. Hur funkar det, i en het debatt med en moderat?

– Vi politiker ska aldrig bråka, bara visa på skillnader. Jag försöker att alltid hålla god ton och inte vara otrevlig. Argument framför person. När man inte äter får man ibland anstränga sig mer för att vara trevlig och god, det kan vara en ganska bra påminnelse.

Snart slutfastat. Hur firar du Eid?

– Firandet börjar med gemensam bön. Många moskéer i stockholmsområdet är ganska små och under Eid behövs stora ytor, så jag kommer vara på Kista racketcenter. Efter bönen skänker vi pengar till välgörenhet, sen blir det fest. Det är typ som julafton. Jag och min man kommer att äta glass i solen också. Jag har sett så himla mycket bilder på folk som äter glass på Facebook och insta, nu är det min tur! Det blir magnum mandel.

Tror du att folk uppfattar dig annorlunda som politiker för att du är muslIm?

– Ja och nej. Under ramadan är det extra tydligt hur mycket fördomar som finns. När jag tackar nej till något på grund av fastan blir många förvånade: ”oj, är du muslim?!”. De har inte ens tänkt tanken att jag, i min roll, kan vara det. Många vill väl, men man får ett fördomspaket mot sig. Det här är första gången jag pratar offentligt om att jag är muslim, jag vill utmana fördomar och peppa andra unga muslimska kvinnor.