”Tar inte 400 000 i hyra”

Kvartersgården Mittpunktens ägare Fastighets AB Regio dementerar Hyresgästföreningen Stockholms uppgifter om att Regio kräver 400 000 kronor i årshyran i Västerhaninge. Uppgifterna är nya för Hyresgästföreningens ordförande i Stockholm, som nu öppnar för att hyresgästerna kan vara kvar i lokalen.

  • Publicerad 10:06, 21 aug 2018

Mitt i skrev för några dagar sedan om att Hyresgästföreningen tvingas lämna kvartersgården Mittpunkten i Åby i Västerhaninge på grund av nya fastighetsägarens hyra.

Gården, som är 323 kvadratmeter stor, har tillhört hyresgästerna sedan 1985 och närmare 700 hyresgäster i området berörs.

Men nu dementerar fastighetsägaren uppgifterna.

– 400 000 kronor i årshyra stämmer inte. Vi har erbjudit Hyresgästföreningen en väldigt, väldigt kraftig reduktion på hyran för att de ska kunna sitta kvar, men det har de inte accepterat, säger Fastighets AB Regios vd Eric Bergström till Mitt i.

”Gittan” Björklund, Lars-Åke och Lilian Narinder och Lollo Nordborg är några av de cirka 700 hyresgästerna i området.

Men Hyresgästföreningarnas ordförande säger att ni kräver 400 000 kronor?

– Det kan ha varit hyran som stått på hyresavtalet, men sedan har vi sträckt ut handen och gett dem ett nytt väldigt förmånligt erbjudande. Det är ett väldigt märkligt påstående att vi skulle kräva 400 000 kronor i helårshyra, säger Eric Bergström.

Eric Bergström på fastighetsägaren Regio säger att uppgifterna om 400 000 kronor i årshyra inte stämmer. Foto: Cision/Fastighets AB Regio

Eric Bergström säger att Hyresgästföreningens uppgifter om 400 000 kronor i årshyra inte stämmer.

Han vill inte säga vad den nya hyran ligger på.

– Men de kan de ju inte heller sitta gratis i lokalen, vi kan inte subventionera Hyresgästföreningens verksamhet. Uppenbarligen har de suttit i lokalen utan att betala hyra.

Lokala hyresgästföreningen i Västerhaninge säger att de haft hyrespåslag från förra ägaren Akelius i alla år för att få tillgång till lokalen?

– Men Akelius har sålt lokalen till oss, och vi är en fastighetsägare som inte har hyresbostäder, säger Eric Bergström.

Hyresgästföreningens ordförande Simon Safari är överraskad över Eric Bergströms uttalanden.

– 400 000 kronor i helårshyra är vad vår chefsjurist säger att de kräver, säger han till Mitt i.

Simon Safari, Hyresgästföreningen Stockholm.

Simon Safari, Hyresgästföreningen Stockholm.

Och enligt dig ska ni vara ute ur lokalen i september?

– Ja, vad jag vet är hyresavtalet uppsagt i förtid och vi ska vara ute nästa månad, säger Simon Safari.

Men på Simon Safari låter det som att allt nu inte är helt avgjort.

– Är det så som du säger att fastighetsägaren nu kraftigt reducerar hyran för oss så är det fantastiskt och jättebra, då blir du populärast i veckan bland våra hyresgäster, säger Simon Safari.