Tantpatrullen kämpar för fattigpensionärerna

Tantpatrullen vill belysa fattigpensionärernas situation och byta ut pensionssystemet. I helgen gästade de Upplands Väsby. – Många Väsbybor verkar tro att låga pensioner beror på invandring, men det stämmer verkligen inte, säger den patrullerande tanten Marianne Eriksson.

  • Publicerad 09:40, 30 maj 2018

I lördags höll Vänsterpartiet i Upplands Väsby ett torgmöte i Väsby centrum. Inbjudna var även Tantpatrullen, som är en partipolitiskt fristående organisation som vill belysa de låga pensionerna och det växande antalet fattigpensionärer.

Patrullen har totalt cirka 400 medlemmar runt om i landet, varav 150 i Stockholm. Alla är kvinnor i pensionsåldern.

Vi vill lägga ner den nuvarande pensionsarbetsgruppen i riksdagen

Marianne Eriksson, patrullerande tant

– Vi vill ha ett nytt pensionssystem. Just nu pågår det tack och lov en diskussion om pensionerna, men det gjorde det inte när vi startade för fyra år sedan. Det system som vi har just nu spottar ur sig fattigpensionärer, säger Marianne Eriksson, en av tanterna i patrullen som besökte Väsby.

För fyra år sedan fanns det 280 000 fattigpensionärer i Sverige och idag är de omkring 325 000.

Varje torsdag, sedan tre och ett halvt år tillbaka, samlas de utanför Mynttorget för att demonstrera mot pensionssystemet, med slagord som ”gammal tant behöver större slant” och ”tanter behöver mera kläder”.

Tantpatrullen demonstrerar på Mynttorget varje torsdag. Foto: Läsarbild

– De som är födda efter 1954 och senare har ingenting kvar av den gamla ATP-pensionen, så de kommer att få det sämre än vad vi som är pensionärer idag har. Ett av kraven vi har är att lägga ner den nuvarande pensionsarbetsgruppen i riksdagen, för där händer ingenting. De ger dessutom andra folkvalda politiker en anledning att inte bry sig om frågan.

Många säger sig vara tvärsäkra på att de har någon nyanländ granne som får pension, men det får man inte

Marianne Eriksson

Hon är överlag glad över Väsbybornas bemötande vid besöket i lördags, men bekymrar sig samtidigt över att många Väsbybor tycks koppla ihop låga pensioner med invandring.

– Det är verkligen inte samma sak. Många säger sig vara tvärsäkra på att de har någon nyanländ granne som får pension, men det får man inte. Man måste ha bott i Sverige i 40 år för att kunna få garantipension, säger Marianne Eriksson.

Lyckades ni omvända dem?

– Det är ganska svårt. En del är lyhörda, men det är uppenbart att många har den här uppfattningen. Jag ska följa valresultatet i Väsby med stor spänning.

Varför har ni röda mössor och röda handväskor?

– Vi orkar inte släpa runt på högtalare för att synas och höras, så när Tantpatrullen startade ville vi göra det så enkelt som möjligt för människor att se att vi är en grupp. Då bestämde vi oss för röda hattar och röda handväskor. Handväskorna är bra att ha flygblad i.