Tantobadet har blivit populärt bland gängkriminella som vill visa upp sin kriminella livsstil. Foto: Mitt i

Tanto har blivit populärt bland gängkriminella

Polisen har noterat flera kända gängkriminella med svans bland badgästerna i Tanto. – Det är nytt för i år, säger Viktor Adolphson, yttre befäl på polisen på Södermalm.

  • Publicerad 04:57, 27 jun 2020

Tanto är populärare än någonsin i år – även bland de gängkriminella.

– Vi ser många som vi känner igen från kriminella nätverk i förorterna, säger Viktor Adolphson.

Det handlar om välkända yrkeskriminella med en svans av följare.

– Det är bra att ni skriver om det här, för det är en problematik som behöver belysas, säger han.

Kriminell livsstil

Manuel Firpo, kommunpolis på Södermalm, bekräftar bilden även om han tycker att han sett det redan tidigare år.

– De här individerna rör sig mycket på Södermalm, där det finns många krogar, och visar upp sina kriminella livsstil. Tanto har blivit populärt bland folk i allmänhet. Då följer de här personerna med, säger han.

Störts bort av polisen

Viktor Adolphson tror att en orsak till att de kriminella är mer vid Tanto i år kan vara att de störts av polisens riktade insatser mot stöket vid Hornbergs strand på Kungsholmen, där många av dem också synts till.

– Man ska visa upp sina muskelbilar, kör på gågator, parkerar lite som helst och gasar på aggressivt. Det är många som har störts av det, så nu har vi haft ganska mycket poliser i insatser här vid Hornsberg, just mot de här trafiköverträdelserna. Kanske börjar det ge effekt, säger Peter Enell kommunpolis på Norrmalm.

Ingen koppling till knivskärningen

Men polisen ser ingen koppling mellan de gängkriminella och veckans två nyhetshändelser i Tanto, knivskärningen på torsdagskvällen och den stora polisinsatsen på tisdagen, efter att en grupp blivit hotfulla mot ordningsvakter som skulle avvisa en av dem. Knivskärningen tros snarare vara kopplad till den öppna droghandeln i parken, och med den ser polisen inget närmare samband till de kriminella förortsgängen.

Skulle du låta dina tonårsbarn gå och bada på egen hand i Tanto?

– Själv? Nej, jag skulle inte låta min 13-åriga dotter vara där på egen hand. Men jag är kanske yrkesskadad, säger Viktor Adolphson.