SL lyder Folkhälsomybndighetens rekommendationer men trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) går längre. Foto: Pressbild

Tamsons vill se fler munskydd i kollektivtrafiken

Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) propagerar i sociala medier för att fler ska ta på sig munskydd när de åker kollektivt. Men SL har inga planer på att införa krav på munskydd i kollektivtrafiken.

  • Publicerad 14:55, 17 aug 2020

Senaste dagarna har Kristoffer Tamsons argumenterat för att använda munskydd i kollektivtrafiken, bland annat i sociala medier.

– Jag själv bär munskydd i kollektivtrafiken, om det är risk för trängsel. Det är något jag känner mig trygg med. Jag tycker att det borde bli fler som gör det, säger han till Mitt i.

SL: Inga krav på munskydd

I flera andra länder är munskydd i kollektivtrafiken nu ett krav. I Norge rekommenderas resenärer i Oslo att använda munskydd om man inte kan hålla minst en meters avstånd. Men SL har inga planer på att införa liknande krav eller rekommendationer i Stockholm.

– Vill man ha munskydd när man åker kollektivt i Stockholm ska man naturligtvis ha det om det gör att man känner sig tryggare. Men vi som trafikbolag följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och än finns inga generella krav på munskydd, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

Statsepidemiolog Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten ser en risk för att munskydden kan inge en falsk trygghet.

Är det inte risk att någon som känner sig småförkyld drar på sig ett munskydd och åker kollektivt ändå?

– Därför är det viktigt satt slå fast att munskydd inte ersätter de andra råden. Stanna hemma när man är sjuk, hål avstånd, tvätta händerna och åk inte kollektivt om det inte är absolut nödvändigt, säger Kristoffer Tamsons.

Han tror att munskydden är här för att stanna.

– Det är bra om vi stockholmare bekantar oss med dem. I delar av Asien är munskydd vanligt att se i förkylningstider, säger han.