Nu är läge att pausa trängselskatter, tycker Kristoffer Tamsons (M). Foto: Mitt i/Mostphotos

Tamsons (M) välkomnar pausad trängselskatt

Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) stöttar förslaget att tillfälligt stryka trängselskatten, och går på samma linje som kollegan i Stockholms stad, Daniel Helldén (MP) – Gesten vore värdefull. Nu bör vi underlätta för de som kan ta bilen.

  • Publicerad 14:58, 9 apr 2020

Det var moderatpolitikern Niklas Wykman, andre vice ordförande i riksdagens skatteutskott, som i början av veckan kom med förslaget om att pausa trängselskatten på grund av coronakrisen.

På onsdagen meddelade Stockholms stads trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) att han kräver att regeringen agerar i frågan. Trafikregionrådet i regionen, Kristoffer Tamsons (M), går nu också ut och stöttar det nationella förslaget.

– Vi behöver skapa möjligheter för de som kan att använda bilen.

Kristoffer Tamsons, trafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting och moderat.

Enligt Tamsons blir det i det här läget en väldigt konstig politisk signal att staten tjänar pengar på en avgift som ska stimulera till ökat användande av kollektivtrafiken – när det samtidigt uppmanas till att åka så lite kollektivt det bara går.

– Det går emot det vi säger annars. Men just nu lever vi i en märklig tid och mycket som vi är vana vid inte längre är giltigt, säger han och tillägger:

– Det gör förstås ont i ett kollektivtrafikhjärta att se.

Han hoppas att förslaget kan diskuteras och genomföras skyndsamt.

Första stödet till regionalt resande

Han ser också ett värde i att detta är det första förslag som stöttar regionalt resande.

– Inte en krona har gått till regionalt resande ännu. Det har gått pengar till flyg och sjöfart men inte till regionalt resande. Den här gesten vore värdefull och också verkningsfull för att underlätta för de som kan välja bilen, säger Kristoffer Tamsons.

Däremot lyfter han fram statens ansvar för att planerade infrastruktursatsningar blir av.

– Jag vill dock vara tydlig i en sak. Här har staten, som tar in trängselavgiften, ett stort ansvar att inte det inte bara sker på ett välavvägt sätt utan också att det sker med omsorg för de samhällsviktiga infrastrukturprojekt som är på gång och finansieras av trängselskatten. Staten borde inte bara tillfälligt pausa trängselskatten utan avkrävas svar om hur man då kan ge garantier om finansieringen av samhällsviktiga infrastrukturprojekt.