Kristoffer Tamsons tycker att klottrare är att jämföra med grottmänniskor. Foto: Stefan Källstigen

Tamsons (M) om klottrarna: ”Icke rumsrena ärthjärnor”

En 31-årig man fastnade på SL:s övervakningsfilm när han klottrade i Åkeshov och dömdes till villkorlig dom. Det fick trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) att se rött. I ett inlägg på Facebook kallar han klottrare för ”ärthjärnor”, ”troglodyter”, och ”icke rumsrena”.

  • Publicerad 11:56, 3 okt 2019

Att Kristoffer Tamsons (M) inte är något stort fan av varken klottrare eller plankare kommer nog inte som en nyhet för många. Men när han under tisdagen läste i Mitt i Bromma om den 31-åriga man som dömdes för att ha klottrat på Åkeshovs tunnelbanestation såg han rött.

Klottrade på tunnelbanetåg i Åkeshov – fångades på film

I ett inlägg på Facebook under onsdagsmorgonen ryter han ifrån mot ”de som stör och förstör” och pekar på kostnaderna som plankare och klottrare lämnar till skattebetalarna.

”Över 329.000 kronor varje dag. Det är vad det kostar att sanera, tvätta och reparera vad ett antal icke rumsrena ärthjärnor till troglodyter lämnar efter sig.”

Han avslutar även inlägget med att önska 31-åringen ett ensamt och tragiskt liv.

Den klottrande 31-åriga mannen dömdes till villkorlig dom. Kostnaderna att sanera det tunnelbanetåg och perrongen som mannen klottrade på uppgick till omkring 4 000 kronor.

Jag är som de flesta andra människor, jag är en lugn, balanserad och reflekterande person, men då och då blir också jag arg och förbannad

Kristoffer Tamsons efter Facebookposten

Tamsons om inlägget

På onsdagkvällen är Kristoffer Tamsons fast besluten att inlägget han skrev är nödvändigt och viktigt, även att det emellanåt krävs att reagera starkt.

Det är väl utan tvekan så att man måste reagera mot sådana människor, och jag reagerar mot dem med kraft och jag skulle gärna vilja att samhället också reagerade ännu hårdare och tydligare mot klottrarna och de som stör och förstör än vad vi i dag gör, säger Kristoffer Tamsons.

Så arbetar SL för att stävja klottret

Kamerabevakning lyfter Tamsons fram som en viktig del i arbetet med att komma åt klottrarna, därutöver satsningarna på ordningsvakter och egendomsväktare som arbetar för att skydda stationer, depåer och tåg från klotterattacker.

– Jag skulle säga att vad man kallar dessa människor för, det är för mig av underordnad betydelse, jag tycker det är hög tid att vi agerar och markerar mot dem.

Är det nya tuffa Kristoffer som har lanserat i dag? Får vi vänja oss vid den här typen av inlägg?

– Nej, jag är som de flesta andra människor, jag är en lugn, balanserad och reflekterande person, men då och då blir också jag arg och förbannad. När jag ser sådana här saker så blir jag i bland väldigt arg och förbannad, och det gav jag uttryck för i morse när jag läste er artikel.

Fakta

Så mycket kostar klottret

  • Enligt de senaste siffrorna från SL kostade klottersaneringen 2018 över 100 miljoner kronor.
  • Det innebär att klottret kostade SL över 329 000 kronor per dag, varje dag under hela året.
  • Jämfört med 2017 så ökade klottret i tunnelbanan med 39 procent 2018.
Källa: SL