NÖJD OCH OROAD. Kristoffer Tamsons (M) gläds över att fusket i SL-trafiken minskade förra året men oroas över ökat tjuvåkande under coronakrisen. Foto: Mostphotos/Linda Gren

Tamsons (M): Fusket i SL-trafiken ökar i coronakrisen

En minskning förra året. Men enligt trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) ökar nu fuskåkandet i SL-trafiken under coronakrisen när biljettkontrollerna ställts in. Nu vill han återuppta kontrollerna så snabbt som möjligt och se över andra åtgärder mot fusket.

  • Publicerad 16:57, 18 maj 2020

Förra året minskade tjuvåkandet i SL-trafiken något, under sista halvåret var fusket en procentenhet längre än året innan vilket trafikförvaltningen tror har att göra med ett ökat antal kontroller. Även antalet utdelade straffavgifter ökade. 270 miljoner kronor räknar SL med i inkomstbortfall på grund av fusket under förra året, vilket är 10 miljoner mindre än 2018. Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) gläds åt resultatet som han tillskriver de ökade kontrollerna.

– Den positiva trenden fortsätter och fuskåkandet trycks tillbaka steg för steg. Det markerar att SL-trafiken är till för hederliga, betalande resenärer. Återigen så bekräftas det även att hårdare tag ger resultat, både för ekonomin och tryggheten, säger han.

Men säg den Tamsons-glädjen som varar för evigt. För enligt honom har han fått rapporter om att tjuvåkandet, framförallt med bussarna i länet, ökar under coronakrisen när biljettkontrollerna ställts in och det är påstigning i de bakre dörrarna. Det är är något som alla operatörer inom länet får vittnesmål om från deras chaufförer, berättar han vilket är ”väldigt allvarligt”. Det ska bland annat handla om att flera chaufförer och andra medarbetare har hört resenärer tala om att det är bra med "gratis kollektivtrafik", att det är "skönt att inte behöva betala", och nya resmönster, som korta hop on, hop off-resor, på nya sträckor.

– Från min horisont vill jag slå fast att den som nu utnyttjar det här för egen vinning inte bara gör kollektivtrafiken en otjänst. Den stjäl även pengar från sjukvården, intensivvården, där behovet av resurser är stort just nu, säger Tamsons.

Vill hitta andra metoder

Han kallar stoppet av biljettkontrollerna ett ”nödvändigt ont” och ser gärna att de kommer igång igen så fort det bara går.

Redan förra året var planen att antalet biljettkontroller skulle dubblas från 2,5 till fem miljoner. Det nåddes inte, men enligt trafikförvaltningen är planen att göra extrakontrollerna även i år och entreprenören ISS Facility har ökat bemanningen av biljettkontrollanter.

– Så snart som samhället i stort kan återgå till det normala så behöver vi få igång en fungerande biljettkontroll igen. Förhoppningsvis så snart som möjligt, men när kan jag inte säga idag, säger Tamsons.

Samtidigt ska SL titta på andra metoder, förutom biljettkontrollerna, för att komma åt tjuvåkandet även under kriser som coronaviruset enligt Tamsons.

– Det är sånt vi får titta på. Vi får se över våra arbetsmetoder, verktyg och teknik både på kort sikt, men även så att arbetet kan bli effektivare på lång sikt. Polisen slutar ju inte jaga brottslingar på grund av coronakrisen.

Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd, menar att en annan lösning än kontroller behövs.

Vänsterpartiet vill istället se öppna spärrlinjer, och möjlighet att blippa SL-kortet på bussens bakdörrar.

– Det visar att vi litar på att våra resenärer vill göra rätt för sig utan att behöva bli kontrollerade. Vi tror inte på mer uniformerad personal med fokus på att kontrollera och bötfälla resenärer utan vi tror att kollektivtrafiken blir mer trygg med ökad personaltäthet med fokus på att hjälpa resenärer att hitta rätt och vara trygghetsvärdar, säger Anna Sehlin.

Fuskandet i kollektivtrafiken

Den totala andelen fuskåkare under år 2019 var 3,08 procent, en minskning med cirka 0,13 procent jämfört med 2018.

33 699 tilläggsavgifter delades ut under 2019, en ökning på åtta procent jämfört med 2018.

Fusket har minskat något i tunnelbane-, pendeltåg- och busstrafiken medan den ökat på tvärbanan enligt trafikförvaltningen.

Källa: Trafikförvaltningen

Visa merVisa mindre