Station Odenplan på fredagsmorgonen. Foto: Wilhelm Jaresand

Tamsons: Citybanan är ett fuskbygge

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) kräver att Trafikverket betalar SL för de trasiga och farliga rulltrapporna i Citybanans stationer som stängdes på fredagen. Han kräver även att staten nu tar ansvar för det han kallar ett ”fuskbygge” och syftat på Citybanan.

  • Publicerad 09:22, 13 jul 2018

Kristoffer Tamsons (M), var inte nådig i sin kritik efter fredagens kaos med rulltrapporna i Citybanans pendelstationer.

– Resenärerna har all anledning att vara upprörda. Detta är ännu ett bevis för att Citybanan inte håller vad som utlovats. Efter bristande kapacitet och tekniska fel med tunneln kommer nu det här. Det är under all kritik, skriver han i ett mail till Mitt i.

Kräver kompensation och ansvar

Han kräver nu i första hand att staten och Trafikverket tar ansvar och ger SL stöd. Men också ekonomisk kompensation.

– Stockholms resenärer och skattebetalare ska inte behöva betala staten dyra pengar, drabbas av förseningar och inställda tåg på grund av vad som nu framstår som ett fuskbygge.

Han riktar även fokus på ansvarig minister i regeringen – Socialdemokraternas Tomas Enrot, infrastrukturminister.

– Jag kommer nu kräva snabba överläggningar om hur vi gemensamt bör hantera Trafikverkets brister, som haft ansvar för att upphandla, installera och kontrollera rulltrapporna före leverans.

Oppositionen på samma sida

Tomas Eriksson (MP), landstingspolitiker i opposition, var mycket även han upprörd under morgonen.

– Jag blir väldigt upprörd. Vi har använt den här anläggningen i ett år och att den nu anses farlig, det är inte acceptabelt.

De två stationerna är nya och öppnade i samband med Citybanan den 9 juli förra sommaren.

– Jag kommer därför kräva att SL begär att Trafikverket ska stå för kostnaden, säger Eriksson (MP).