Tältlägret i Huvudsta anklagas vara fejk

I fredags satte nyanlända upp tält på Bredkilsbacken. Men kritiker menar att allt är en pr-kupp.

  • Publicerad 11:02, 8 nov 2018

I fredags satte 16 nyanlända, som sagts upp från sina bostäder, upp tält i Huvudsta. Tälten togs ned igår morse på grund av Solnas campingförbud.

Medierapporteringen kring tältlägret har varit stor.

Flera ifrågasätter

Men i sociala medier är tonerna hårda. Flera ifrågasätter om de nyanlända verkligen bott i tälten och menar att det hela är en manifestation eller en pr-kupp, med syftet att sätta press på Solna kommun.

En reporter från SVT som besökt tältplatsen säger i ett debattprogram att det inte funnits några ordentliga madrasser i tälten, han tvivlade på att någon sov i dem och hade uppmärksammat hur rena kläder de nyanlända som han träffat på platsen hade.

”Låna dusch och badrum”

En av de personer som Mitt i Solna träffade vid tälten tidigare i veckan är Ahmad Wahi. Han har hört hur debatten går.

– Nej, vi var inte i tälten 24 timmar per dygn, vi har jobb och skola att gå till. På nätterna har vi också haft möjlighet att gå in till de som bor i modulbostäderna och låna dusch och badrum tillexempel, säger Ahmad.

Han vet inte om tälten kommer att sättas upp på annan plats. Han fick i natt sovplats hos en kompis.

– Det känns jobbigt att inte veta var man ska sova från en dag till en annan. Det kommer nog ta lång tid att lösa den här situationen, säger Ahmad.

Tillbakavisar anklagelser

Nätverket Ort till Ort, som stöttar hyresgäster och sprider information till media om pågående konflikter, har engagerat sig i fallet. Nätverkets Scott Springfeldt har nåtts av fejkanklagelserna.

– Jag ser det som ett sätt att förskjuta debatten om problemet som är vräkningarna. När polisen var där och avhyste dem väckte de flera som låg i tälten, säger Scott Springfeldt.